INCKOVIM STOPAMA: Šmit preuzeo dužnost i odmah podržao zakon o negiranju genocida
Foto: Fonet

tvrdi da nije veliki vezir

INCKOVIM STOPAMA: Šmit preuzeo dužnost i odmah podržao zakon o negiranju genocida

Politika -

Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH tvrdi da nije „veliki vezir“ i da će braniti postojeće granice. RS ga ne priznaje, tvrdeći da nije legitimno izabran

Nemac Kristijan Šmit juče je u Sarajevu i zvanično preuzeo dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a po stupanju na dužnost poručio je da mu je zadovoljstvo što će služiti ovoj zemlji i narodu u narednim godinama. Šmit je preuzeo dužnost od Austrijanca Valentina Incka, koji mu je simbolično predao zbirku svih akata OHR. Novi visoki predstavnik u BiH je zahvalio svom prethodniku što je nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida.

- Nije lako dostići konsenzus o nekim pitanjima kada je reč o zajedničkoj budućnosti i zato sam tu, da bih u ime međunarodne zajednice sprovodio mir i pomogao građanima ove zemlje, konstitutivnim narodima, ali i ostalima da dođu u jednu uravnoteženu situaciju i mir - naveo je Šmit.

Nemačka kao primer

Dodao je da on nije „veliki vezir, već političar koga je izabrala i demokratski imenovala međunarodna zajednica“, te da bi njegov najveći uspeh bio kada bi uspeo da bude poslednji visoki predstavnik u BiH.

Šmit je zahvalio Incku što je u BiH zakonski zabranio negiranje genocida i naveo da je napredak društva moguć „samo uz refleksivan pristup vlastitoj prošlosti“, navodeći kao primer za to Nemačku, zemlju iz koje dolazi. Podsetio je da je Nemačka bila podeljena i da se padom Berlinskog zida ujedinila „bez pucnja“.

Odbrana granica

- Nećemo se baviti samo branjenjem granica i odbacivanjem ideja o pomeranju granica, već i prevazilaženjem granica - dodao je on.

Politikolog Aleksandar Pavić, analizirajući dolazak novog visokog predstavnika u BiH, istakao je da očekuje da će Šmit u narednom periodu pokušati da napravi razdor između Beograda i Banjaluke.

- Da bi se takav scenario sprečio, Beograd mora da ima istovetan stav sa Banjalukom i Moskvom o ovom pitanju, inače će to biti seme prekodrinskog razdora - kazao je Pavić za Sputnjik.

Inače, Republika Srpska ne priznaje Šmita kao visokog predstavnika, jer njega, kako kažu, nije legitimno izabrao SB UN.

Milorad Dodik
foto: Screenshot RTS

Ruski mediji o BiH

Potresi mogu imati dalekosežne posledice

Politički potresi u Bosni i Hercegovini mogu imati dalekosežne posledice za tu zemlju, piše moskovski Komersant. List navodi da su zbog stupanja na snagu novog zakona o kaznama za negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, koji je inicirao visoki predstavnik UN za BiH Valentin Icko, srpski predstavnici blokirali rad organa vlasti u BiH.

- Spokojstvo lidera bosanskih muslimana i Hrvata može se umnogome objasniti podrškom koju imaju od vodećih država Zapada. A da upravo zapadni faktor može odlučujuće da utiče na situaciju u BiH, govore i regionalni eksperti - piše list.

Milorad Dodik

Neću kod Šmita

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, kazao je juče da on, ali ni drugi predstavnici institucija i partija iz Republike Srpske, nisu prisustvovali svečanosti koju je organizovao novi visoki predstavnik u BiH. Dodik je ranije kazao da neće ići u Sarajevo, jer Šmit nema legitimitet i da RS neće sprovoditi njegove odluke.

Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track