KOMŠIĆ: Dodik je učestvovao u radu Predsedništva BiH i glasao PROTIV! Dodikov kabinet: To nije tačno!
Foto: Predsedništvo Srbije, Youtube prtscr / ATV, Shutterstock/Andrii Symonenko

Novi upravni odbor centralne banke bih

KOMŠIĆ: Dodik je učestvovao u radu Predsedništva BiH i glasao PROTIV! Dodikov kabinet: To nije tačno!

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik glasao protiv potvrdjivanja članova Upravnog odbora Centralne banke BiH i tako učestvovao u radu Predsedništva BiH, mada je ranije istako da će bojkotovati rad te institucije.

"Glasao je protiv novog UO Centralne banke BiH, koje je isto kao i staro, za koje je već jednom glasao. Da apsurd bude veći, stari UO nastavlja svoj rad do izbora novog, koji će biti isto kao stari, za koje je Milorad Dodik već jednom glasao, a sada neće, bez obzira na to što je isti", izjavio je Komšić za sarajevski portal Klix.

Iz Dodikovog kabineta su za novinsku agenciju Srna demantovali da je srpski član Predsedništva BiH učestvovao u radu Predsedništva BiH, ali su naveli da za imenovanje članova UO Centralne banke BiH mora postojati saglasnost sva tri člana Predsedništva, odnosno moraju svi biti "za".

"Svima je apsolutno jasno da ni te saglasnosti nije bilo, jer je srpski član protiv produženja njihovog mandata, tako da od danas UO Centralne banke BiH ne postoji", naveli su iz Dodikovog kabineta.

Portal Klix je naveo da je u Dodikovo ime glasao šef njegovog kabineta Danijel Dragičević, a dodao je i da na telefonskim sednicama najčešće putem imejla kabineti razmenjuju materijal, a pismeno se izjašnjavaju o tačkama dnevnog reda i taj stav se u Sekretarijatu Predsedništva verifikuje kao zvaničan.

Prema pisanju sarajevskog portala, u imejlu koji je generalni sekretar Predsedništva BiH Zoran Djerić uputio kabinetima članova Predsedništva navodi se da se "akta koja treba usvojiti, po navedenom dnevnom redu, nalaze u prilogu dopisa".

"Molim vas da vaše izjašnjenje-saglasnost šaljete u vidu odgovora na ovaj imejl", navodi se u mejlu generalnog sekretara Predsedništva.

Objavljen je i odgovor Danijela Dragičevića, koji je napisao "Nismo saglasni", a šef Dodikovog kabineta sada tvrdi da se taj stav odnosi na održavanje sednice Prededništva BiH.

Komšić je rekao da je sednica juče bila zakazana i da su iz Dodikovog kabineta dobili odgovor da on nije saglasan s odlukom o imenovanju UO Centralne banke, da odluka iz tog razloga nije doneta i i da sve ostalo nije njihov problem i da ne žele učestvovati "u cirkusu koji Dodik priredjuje za javnost u RS".

Portal Klix je naveo da se Dodik odazvao na sednicu posle poziva iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR), dodavši da je visoki predstavnik Kristijan Šmit juče posetio Centralnu banku BiH i istakao njen značaj za BiH.

Demanti iz Dodikovog kabineta da je učestvovao u radu Predsedništva BiH stigao je pošto su opozicione stranke iz Republike Srpske optužile Dodika da je prekršio odluke Narodne skupštine RS da srpski predstavnici ne učestvuju u radu bh. institucija zbog nametnutog zakona o negiranju genocida.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track