DODIKOV KABINET SE OGLASIO: Milorad Dodik nije učestvovao u radu Predsedništva BiH! To su podvale i politikanstvo
Foto: Youtube prtscr / ATV

Rušenje jednistva republike srpske

DODIKOV KABINET SE OGLASIO: Milorad Dodik nije učestvovao u radu Predsedništva BiH! To su podvale i politikanstvo

Bosna i Hercegovina -

Iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika su danas za novinsku agenciju Srna oštro demantovali informaciju da je održana telefonska sednica Predsedništva BiH, ističući da je to "još jedna laž plasirana s ciljem pokušaja razbijanja srpskog jedinstva u Republici Srpskoj".

Navedeno je da "laž o navodnom održavanju sednice i navodnom učešću srpskog člana Predsedništva u njenom radu plasirana u sarajevske medije iz zgrade Predsedništva BiH".

Prema navodima iz Dodikovog kabineta, "sramotno je da iz jedne takve institucije dolaze ovakve neistine koja bi trebalo da bude ozbiljna institucija, a ne da se bavi podvalama i politikanstvom".

Iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića saopšteno je da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik učestvovao sinoć u radu Predsedništva BiH i glasao protiv predloga imenovanja članova Upravnog odbora Centralne banke BiH.

"Na njihovu žalost, tim dezinformacijama sigurno neće doprineti razbijanju srpskog jedinstva, naprotiv, samo će ga učvrstiti", istakli su iz Kabineta srpskog člana Predsedništva.

Iz Dodikovog kabineta su naveli da za imenovanje članova Upravnog odbora Centralne banke BiH, što je bilo predvidjeno dnevnim redom telefonske sednice, mora postojati saglasnost sva tri člana Predsedništva, odnosno moraju biti svi "za".

"Apsolutno je jasno svima da ni te saglasnosti nije bilo, jer je srpski član protiv produženja njihovog mandata, tako da od danas Upravni odbor Centralne banke BiH ne postoji", naveli su iz Dodikovog kabineta.

S druge strane, navedeno je da je Dodik na sinoćnoj sednici Predsedništva BiH preglasan i da su potvrdjeni dosadadašnji članovi Upravnog dbora Centralne banke.

Danas je isticao mandat članovima Upravnog odbora, kao i guverneru Centralne banke Senadu Softiću, a Zakon o centralnoj banci ne poznaje ni tehnički ni mandat vršioca dužnosti, pa je bilo potrebno da se imenuje novi Upravni odbor, koji bi potom imenovao guvernera Centralne banke.

Zbog toga je Komšić, kao predsedavajući Predsedništva BiH, sinoć sazvao hitnu telefonsku sednicu.

Sinoć je saopšteno da su Komšić i Šefik Džaferović glasali za imenovanje novog-starog sastava Upravnog odbora, dok se čekalo da se o tome izjasni i Milorad Dodik.

S obzirom da su dva člana Predsedništva BiH glasala da se produži mandat dosadašnjim članovima UO Centralne banke, a jedan bio protiv, navedeno je da je potvrdjen novi mandat dosadašnjim članovima UO Centralne banke.

Ranije je doneta odluka da srpski predstavnici, zbog nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida, neće učestvovati u institucijama BiH, pre svega Predsedništvu, parlamentu i Savetu ministara BiH.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track