ZAŠTITA ĆIRILICE I SRPSKOG JEZIKA: Vlada Srpske utvrdila Predlog zakona o zaštiti jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma
Foto: Profimedia

nematerijalno kulturno nasleđe

ZAŠTITA ĆIRILICE I SRPSKOG JEZIKA: Vlada Srpske utvrdila Predlog zakona o zaštiti jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma

Bosna i Hercegovina -

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Predlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Zakonom se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasleđa, odnosno kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Njime je uređen sistem zaštite i očuvanja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i obaveza da se prilikom korišćenja u pravnom prometu koristi standardizovan oblik jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Definisan je način društvene brige o zaštiti i očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, te utvrđen Savet za standardizaciju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i upravni i inspekcijski nadzor.

Donošenje ovog zakona osigurava zaštitu i očuvanje jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasleđa i osigurava prenošenje budućim generacijama u izvornom obliku, a takođe osigurava širenje saznanja o vrednostima i značaju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Takođe podstiče pravilno izražavanje, poznavanje i pravilnu upotrebu jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja