SMENJEN MINISTAR ODBRANE BIH? Zbog otkazivanja vežbe na Manjači predsedavajući Saveta ministara doneo odluku o smeni Podžića
Foto: - / Sputnik / Profimedia

bosna

SMENJEN MINISTAR ODBRANE BIH? Zbog otkazivanja vežbe na Manjači predsedavajući Saveta ministara doneo odluku o smeni Podžića

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija doneo je danas odluku o smeni ministra odbrane Sifeta Podžića.

Predsedavajući Veća ministara, koji je odgovoran za usklađivanje ustavnih odnosa Saveta ministara sa radom Predsedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, entitetima i Brčko Distriktom, kao i za usklađivanje rada Saveta ministara, Odluku o smeni ministra odbrane Sifeta Podžića doneo je nakon što je ministar Podžić prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušio vladavinu prava i unutrašne poverenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju.

Tegeltija je Odluku o smeni uputio Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zoran Tegeltija je danas pisao ministru odbrane Sifetu Podžiću sa zahtevom da stavi van snage Odluku o realizaciji mera i aktivnosti na organizaciji vojne vežbe "Manjača 21", odnosno odgađanju vežbe.

Tegeltija može da stavi na dnevni red zasedanja Saveta ministara smenu Podžića, ali da bi bio smenjen neophodni su glasovi HDZ-ovih ministara, kao i deo bošnjačkih.

Dodao je da je Savet ministara doneo odluku o privremenom finansiranju institucija BiH, čime je, kako je naglasio, omogućeno da Oružane snage BiH nesmetano funkcionišu.

"Imajući u vidu sve navedeno, smatram da jednostrano donošenje ovakve odluke ministra odbrane predstavlja kršenje Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, da je neopravdano i predstavlja nediplomatski potez prema Srbiji, te vas pozivam da odmah stavite van snage odluku i nastavite planirane aktivnosti na realizaciji bilateralne vojne vježbe 'Manjača 21' i da me o tome obavestite", naveo je Tegeltija.

On je o svom zahtevu upoznao sve članove Predsedništva BiH, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je zatražio smenu ministra odbrane Sifeta Podžića.

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ocenili su da je odluka da se odloži zajednička vojna vežba BiH i Srbije "razumna i opravdana, ako se ima u vidu trenutna pogoršana epidemiološka situacija".

Kurir.rs/Avaz.ba, Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track