MEJD IN FOČA: Iz Radivojeve radionice će uskoro izaći automobil "Danster" nazvan po sinovima Danilu i Stefanu
Foto: Karsten Eggert / Alamy / Alamy / Profimedia

ručni rad za medalju

MEJD IN FOČA: Iz Radivojeve radionice će uskoro izaći automobil "Danster" nazvan po sinovima Danilu i Stefanu

Bosna i Hercegovina -

Kada se kaže ručni rad, obično se misli na pletenje, heklanje, izradu suvenira ili nameštaja, a da se može sa deset prstiju, uz pomoć samo najnužnijeg alata, napraviti automobil, e to zvuči pomalo neverovatno.

Za uporne i nepokolebljive kakav je tridesetčetvorogodišnji Fočak Radivoje Radović, sve je moguće, naravno, uz ogroman trud, ljubav i veru u ostvarenje sna.

Iz Radovićeve majstorske radionice uskoro će izaći prvi fočanski automobil “Danster”.

Radivoje ga je izradio prema dizajnu koji je sam osmislio, za svoju dušu, a nazvao ga je po sinovima Danilu i Stefanu, prenosi Srna.

Vredne majstorske ruke dve godine su strpljivo izrađivale deo po deo i sklapale vozilo u improvizovanim uslovima oskudno opremljene radionice. Doslovno, samo brusilicom i aparatom za varenje.

– Ovo je automobil moje ručne izrade. Napravio sam ga sam u svojoj radionici. Namenjen je isključivo za terensku vožnju za ofroud takmičenja, za malo ekstremnije uslove vožnje. Počeo sam da ga pravim 2019. i do sada sam na njemu radio nekih 125 radnih dana, priča Radivoje.

Radovi su u završnoj fazi, “Danster” je ofarban i Radivoje je počeo finalno sklapanje delova.

– Šasiju i konstrukciju sam uradio sam, motor i menjač su od “BMW”, pogon od jednog vojnog vozila, a ostalo sam sve sam uradio. Sedišta su isto ručno izrade – “rikaro” sportska sedišta sa pojasevima. Ja sam ih pravio i treba sad da ih nosim na tapaciranje da se završe i montiraju na auto, ponosan je Radivoje na svoj unikatni rad.

Za razliku od “bagija”, na sličan način pravljenih otvorenih vozila, koja su namenjena za vožnju leti, “Danster” će biti za sva godišnja doba, biće zatvoren, a imaće i grejanje.

Radivoje je uspeo da savije masivne železne cevi da bi dobio skladne linije blatobrana i šasije koje vozilu daju atraktivan sportski izgled, ali i povećavaju bezbednost vožnje, imajući u vidu namenu vozila, a za to je trebalo mnogo i snage i veštine.

– Ovakve stvari se rade u dobro opremljenim radionicama, gde imaju mašine za savijanje cevi, za rezanje cevi pod uglovima, a ja sam ovo faktički odradio svojim rukama sa brusilicom bez tih nekih posebnih dodataka, kaže ovaj vredni Fočak.

Radivoje ističe da je bilo mnogo muke, posebno sa izradom i ugradnjom delova upravljačkog mehanizma, ali nije odustajao, čak ni kada su ga stariji majstori ubeđivali da neće uspeti.

Tvorac prvog fočanskog automobila zaposlen je u Kazneno-popravnom zavodu. Po struci je medicinski tehničar, a rad sa automobilima je njegova strast i mnogo više od običnog hobija.

– I ranije sam radio vozila, ali uglavnom su to bila prepravljanja vozila sa četiri puta četiri pogonom, a ovo je prvo vozilo napravljeno nanovo i nadam se da neće biti poslednje, jer imam u planu proizvodnju ovakvog tipa vozila. Volim lov, prirodu, javila se ljubav za ovim terencima, išao sam po džipijadama i tako sam dobio ideju da napravim sebi vozilo sam svojom rukom, da bude napravljen od nule, po mojim ukusima, da ima jaku konstrukciju, jaku šasiju, da se može voziti po raznim uslovima, po šumi, zahtevnom terenu, po džipijadama, kaže Radivoje i u šali dodaje da se njegovim vozilom može izaći i na vrh Maglića.

Toliko prolivenog znoja i uložene ljubavi ne mogu se platiti ničim, tako da “Danster” nema cenu. Radivoje veruje da će uspeti da ga registruje, za šta će biti potrebno da prođe testiranja na Mašinskom fakultetu.

– Za registraciju, vozilo treba da ide na Mašinski fakultet radi atesta varova, šasije, diferencijala, kočnica, upravljačkog sistema i kada dobijem sve te dozvole može biti registrovano, naravno kao i svako drugo. Snaga će biti oko 200 konja, “MBW” motor sa šest cilindara. Za sada ne planiram da ga prodajem, previše sam uložio u njega, možda neko sledeće da prodam, a ovo ću da zadržim za sebe, ističe vredni majstor.

Ostalo je još da stigne poručeno šofersko staklo, da Radivoje ofarba vrata, izglanca i priključi motor, tapacira i postavi sedišta, a onda će, veruje za Novu godinu, ulicama Foče ponosno da provoza i sugrađanima pokaže svojih ruku delo.

– Radim u smeni, nema se puno slobodnog vremena, ali voleo bih. Trudiću se da ta prva vožnja bude za Novu godinu i naše praznike, poručio je Radivoje.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track