HDZ BIH Separatističke i unitarističke težnje razgrađuju BiH i produbljuju podele u zemlji
Foto: EPA/Justin Lane

Sednica u mostaru

HDZ BIH Separatističke i unitarističke težnje razgrađuju BiH i produbljuju podele u zemlji

Bosna i Hercegovina -

Hrvatska demokratka zajednica BiH (HDZ BiH) danas je osudila unitarističke i separatističke politike u BiH, koje, kako su ocenili, razgrađuju nastavak političkog dijaloga u zemlji.

"Sukob ova dva koncepta, koji danas doživljava kulminaciju, jednako razgradjuje državu BiH i produbljuje podele. Retorika pretnje, straha i sukoba, koju koriste, apsolutno je neprihvatljiva i ovim putem je oštro osuđujemo", saopšteno je posle sednice Predsedništva HDZ BiH u Mostaru.

Za tu stranku ključno političko pitanje u BiH je reforma izbornog zakonodavstva, a Predsedništvo HDZ BiH danas je razmatralo dalje korake posle odluke bošnjačkih stranaka da napuste pregovore o izbornoj reformi.

HDZ BiH je pozvala sve političke stranke u BiH da preuzmu političku odgovornost u, kako je navedeno, situaciji kada svojim potezima dovode u pitanje budućnost države BiH.

Istakli su da je hitni nastavak pregovora u vezi sa izmenama Izbornog zakona pretpostavka stabilizacije i nastavka evroatlanstkog puta BiH.

Iz HDZ BiH su se zahvalili SAD i EU na uloženim naporima u pregovaračkom procesu o izbornoj reformi, pozivajući ih da onemoguće dalje blokade tog procesa od bošnjačkih stranaka u Federaciji BiH.

"Smatramo da iznošenje maksimalističkih zahteva i težnje za radikalnim promenama Ustava, koje su u suprotnosti s Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i Aneksom IV tog sporazuma (Ustav BiH), omogućavaju daljnju političku destabilizaciju", naglasili su iz te stranke.

Navodeći da je konstitutivnost tri naroda u BiH i njihovo legitimno predstavljanje temelj Dejtonskog mirovnog sporazuma, iz HDZ BiH su ocenili da bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti, koju je Ustavni sud BiH označio "natkrovljujućim" načelom, kao i nasrtaji na legitimno političko predstavljanje, znače rušenje ustavnog poretka BiH i Dejtonskog sporazuma.

"Sve anomalije političkog sistema, koje se reflektuju kroz diskriminaciju i političku majorizaciju, moraju biti otklonjene i uskladjene kroz reformu izbornog zakonodavstva", navedeno je posle sednice Predsedništva HDZ BiH.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track