KOMŠIĆ PRETI I PROVOCIRA: Dodik je razbojnik, ako ga oni ne zaustave, mi nećemo imati drugog izbora nego da ga sami zaustavljamo
Foto: Printscreen/YouTube

bruka

KOMŠIĆ PRETI I PROVOCIRA: Dodik je razbojnik, ako ga oni ne zaustave, mi nećemo imati drugog izbora nego da ga sami zaustavljamo

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić nazvao je u četvrtak svog kolegu iz državnog vrha Milorada Dodika "razbojnikom" i dodao da će ga, ako stranci to ne urade, "zaustaviti sami".

"Sa razbojnikom (Dodikom) nećemo pregovarati o postojanju institucija čije je formiranje izvršeno u skladu s ustavom i zakonom u parlamentu Bosne i Hercegovine. Već sam jednom rekao, i ponoviću to opet. Bolje da stranci Dodika - koji traži hleba preko pogače - zaustavljaju, nego da ga mi zaustavljamo. Ako ga oni ne zaustave mi nećemo imati drugog izbora nego da ga sami zaustavljamo. On je stavio na kocku mir u regiji i Evropi. Mi se s našom državom nećemo kockati", rekao je Komšić u intervjuu za portal radiosarajevo.ba.

Lider bosanskih Srba protiv kojega je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog sumnje da je počinio kazneno delo rušenja ustavnog poretka, u sredu je najavio da će najdalje za mesec dana Republika Srpska zabraniti delovanje državnog suda i tužilaštva na svojoj teritoriji i preuzeti ovlašćenja za imenovanje sudija i tužilaca, podseća Hina.

Pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji protiv njega prikupljaju dokaze po nalogu Suda BiH Dodik je poručio kako će im dopustiti ulazak u sedišta političkih stranaka i tela vlasti RS samo "ako se okupaju i počešljaju da ne bi smrdeli po Sarajevu" a pokojnog visokog predstavnika za BiH Pedija Ešdauna nazvao je "smradom".

Komšić smatra da Dodik u svojim pretnjama neće stati i da je spreman da žrtvuje živote kako bi ostvario svoje ciljeve, a pomoć za to dobija od svih onih koji ne žele dobro BiH.

Kriza je, tvrdi Komšić, eskalirala do tih razmera da su mogući svakakvi scenariji, a tvrdi kako se u postojećoj krizi ne treba previše oslanjati na moguću reakciju Evropske unije nego važnih zapadnih država poput Nemačke, Velike Britanije i SAD.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track