ON JE LJUDSKA I MORALNA NIŠTARIJA: Posle Komšića i Džaferović opleo po Dodiku
Foto: EPA / Malton Dibra

tenzije

ON JE LJUDSKA I MORALNA NIŠTARIJA: Posle Komšića i Džaferović opleo po Dodiku

Bosna i Hercegovina -

Članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik u četvrtak su javno razmenili niz teških optužbi i uvreda dok se nastavlja blokada rada državnih institucija a zemlja tone u sve dublju krizu.

Dodik je došao na sednicu Predsedništva BiH u Sarajevu ali je glasao protiv svih predloženih odluka i zaključaka, što radi od avgusta kada je Narodna skupština Republike Srpske donela odluku da se blokira rad državnih tela sve dok se ne povuče sporni zakon o genocidu koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

"Milorad Dodik glasao je protiv svih tačaka dnevnog reda od kojih su neke bile potpuno nesporne i jasno je da se radi o blokadi institucija BiH", rekao je Džaferović novinarima.

Potom je osudio Dodikovu poruku pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kada im je poručio kako se pre dolaska u Banjuluku okupaju da ne bi sa sobom doneli miris iz Sarajeva.

"Tako nešto mogu izjaviti samo moralne i ljudske ništarije", rekao je Džaferović.

Dodik je pak na odvojenoj konferenciji u Istočnom Sarajevu rekao da se kriza u BiH produbljuje jer "muslimanska strana sprovodi harangu protiv RS" ali i protiv Hrvatske i Srbije te Mađarske i Rusije.

On je ocenio i da se sistem vlasti u BiH "potpuno raspao" te da je u slučaju neuspeha u rešavanju sadašnje krize neizbežan izlazak Republike Srpske iz BiH.

Poručio je kako će onemogućiti sprovođenje bilo kakve odluke koju bi doneo visoki predstavnik Kristijan Šmit, a predsedavajućem Predsetništva BiH Željku Komšiću zapretio da će se s njim lično fizički obračunati nakon što ga je Komšić u jednom intervjuu nazvao razbojnikom.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track