PORUKA IZ REPUBLIKE SRPSKE: Bošnjački političari neka odmah postroje sve evropske komesare i izdiktiraju im ko može u EU
Foto: Youtube prtscr / RTRS

političko sarajevo

PORUKA IZ REPUBLIKE SRPSKE: Bošnjački političari neka odmah postroje sve evropske komesare i izdiktiraju im ko može u EU

Bosna i Hercegovina -


Predsednica RS Željka Cvijanović izjavila je da je sve što u poslednje vreme radi "političko Sarajevo" u funkciji pravljenja pritiska, ovog puta u Briselu.

"Inače, to u Americi odavno rade. Samo pišu li pišu i svi su krivi, a u stvarnosti jedino su oni netolerantni", rekla je Cvijanović za Srnu odgovarajući na pitanje o dopisu šefice diplomatije BiH Bisere Turković visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju.

Turković je, naime, uputila pismo na nekoliko bitnih adresa povodom izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o njegovoj zabrinutosti za integraciju zemlje s dva miliona muslimana, preneo je Klix.ba.

Pismo je uputila šefu evropske diplomatije Borelju, predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, ministru spoljnih poslova Mađarske Peteru Sijartu i šefu francuske diplomatije Ivu Le Drijanu, a s obzirom na to da Francuska uskoro preuzima predsedavanje EU.

"Izjava premijera Orbana uvodi pitanje verske pripadnosti dela stanovništva Bosne i Hercegovine kao izazov ili problem u procesu integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Ovo je izazvalo veliku zabrinutost i strah među građanima Bosne i Hercegovine", navela je Turković.

Što se tiče EU, predsednica RS je predložila bošnjačkim političarima da odu u Brisel i tamo "rasteraju" iz članstva EU sve države članice koje im nisu po volji, te da Briselu izdiktiraju koje države EU mora primiti u članstvo, a koje ne, prenosi RTRS.

"Bošnjački političari neka odmah postroje sve evropske komesare i izdiktiraju im buduća pravila ponašanja, a državama članicama koga da biraju za svoje funkcionere. Ako se ogluše na ove sarajevske zahteve, neka znaju da nema više evropskog puta", rekla je ironično Cvijanović.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track