BAKIR SE UZMUVAO: Stanje u BiH će se pogoršati nakon što su SAD uvele sankcije Miloradu Dodiku
Foto: Profimedia

PREDSEDNIK SDA

BAKIR SE UZMUVAO: Stanje u BiH će se pogoršati nakon što su SAD uvele sankcije Miloradu Dodiku

Bosna i Hercegovina -

Predsednik vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) u BiH Bakir Izetbegović ocenio je u subotu kako će se stanje u njegovoj zemlji pogoršati nakon nametanja američkih sankcija lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku pa će zbog toga morati uslediti još odlučnije kaznene mere Zapada.

U intervjuu koji je objavo sarajevski portal Faktor Izetbegović je rekao kako očekuje da će popis sankcioniranih osoba biti proširen te kako će obuhvatiti široki krug ljudi bliskih Dodiku da bi se postigao očekivani učinak.

Američko Ministarstvo finansija i Stejt department su ranije ove nedelje objavili kako su uveli sankcije članu Predsedništva BiH Dodiku zbog umešanosti u korupciju, kao i zbog narušavanja stabilnosti BiH.

Osim Dodika sankcionisan je i njegov pravni savetnik Milan Tegeltija, kao i njegova supruga Tijana, a zbog korupcije je kažnjen i bivši član SDA Mirsad Kukić, lokalni moćnik iz Banovića kod Tuzle koji je tamo formirao svoju stranku a ona je sada članica vladajuće koalicije u Tuzlanskoj županiji.

Poznavajući Dodika "poznatog po svom inatu i drskosti", rekao je Izetbegović, sigurno je kako će se on suprotstaviti Zapadu i dodatno radikalizovati odnose i situaciju što mora da rezultira još odlučnijim koracima SAD-a, Velike Britanije i zemalja EU-a.

-Sankcije će se pojačavati dok ne postignu efekat. Ne verujem da će taj proces doneti brze rezultate. Ova godina, izborna, proći će u dramatičnoj borbi Dodikove strane sa međunarodnom zajednicom i institucijama BiH, na prvom mestu pravosuđem, rekao je čelnik najveće bošnjačke stranke.

Izetbegovićeva je procena kako će Dodik sada svu energiju uložiti u to da onemogući rad Suda i Tužilaštva BiH, kao i da pobedi na izborima u oktobru predstavljajući se kao borac za interese RS.

Čelnik SDA smatra kako u takvim okolnostima neće biti prostora za dijalog kojim bi se rešila kriza prouzrokovana Dodikovim separatističkim planovima, ali veruje kako postoji prostor za dogovor o izmenama izbornog zakona na čemu insistira HDZ BiH kako bi se zaštitila prava hrvatskog naroda.

-Izbora mora biti. Ne verujem da će rukovodstvo HDZ-a suučestvovati u nekim dramatičnim blokadama, i time rizikovati da se pridruži Dodiku na raznim 'crnim listama', rekao je Izetbegović.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track