00:36

Generalna proba svečanog defilea povodom Dana Republike Srpske u Banja Luci

svečanost

30 GODINA U Banjaluci počelo obeležavanje Dana RS FOTO, VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci počelo je obeležavanje 9. januara, Dana Republike Srpske (RS).

Vence su položili predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i ministri u Vladi Srpske, srpski predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, delegacije Veća naroda Republike Srpske i Saveza opština i gradova.

Vence su položili i srpski predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Udruženja žena žrtava rata.

Predsednica RS Željka Cvijanović danas će zaslužnim institucijama i pojedincima dodeliti odlikovanja.

U Banjaluci će sutra povodom Dana RS biti organizovan svečani defile, a danas je u toku generalna proba.

Banja Luka, Dan Republike Srpske
foto: čitalac Kurira
Banja Luka, Dan Republike Srpske
foto: čitalac Kurira

U Republici Srpskoj se 9. januar obeležava kao Dan republike, jer je na taj dan 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH je 2016. godine, po apelaciji tadašnjeg člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, doneo odluku prema kojoj je obeležavanje 9. januara kao Dana RS neustavno.

Odlukom je naloženo i brisanje spornih odredbi Zakona o praznicima RS, pa su vlasti RS u oktobru 2016. usvojile Zakon o Danu RS, prema kome se 9. januar praznuje kao sekularni praznik, koji nema obavezujući karakter, s obzirom na to da je ranije 9. januara obeležavana i krsna slava RS – Sveti arhidjakon Stefan.

Ko osnov za donošenje zakona vlastima je poslužio referendum u septembru 2016, na kojem je više od 99 odsto izašlih glasača, građana Republike Srpske, na pitanje - "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?" odgovorilo sa "Da".

Pre referenduma, Ustavni sud BiH odbio je zahtev Narodne skupštine RS da se preispita njegova odluka o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS i donio privremenu meru kojom je zabranio provođenje referenduma.

Ustavni sud BiH je poništio i rezultate referenduma o Danu RS, koje su vlasti u međuvremenu preimenovale u anketu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track