SVE SRPEMNO ZA DEFILE SRPSKOG OKLOPA ULICAMA BANJALUKE Kako je Despot postao ponos Republike Srpske VIDEO
Foto: Printscreen/RTRS

30 GODINA

SVE SRPEMNO ZA DEFILE SRPSKOG OKLOPA ULICAMA BANJALUKE Kako je Despot postao ponos Republike Srpske VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Poslednje pripreme za obeležavanje Dana republike Srpske i 30 godina od osnivanja su u završnoj fazi, pred nedeljnu svečanu ceremoniju u centru Banjaluke. Ono što je danas pobudilo najveću pažnju bio je defile oklopnih vozila "Despot2, koje proizvodi privatna kompanija TRZ Bratunac i koja su prva oklopna vozila koja su izrađena u Republici Srpskoj posle završetka građanskog rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Inače ovo oklopno vozilo premijerno se pojavilo po prvi put 9. januara 2019. godine na svečenaom defileu u Banjaluci. Od same pojave na malim ekranima Despot je izazvao pažnju u regionu.

Banja Luka, Dan Republike Srpske
foto: Printscreen/RTRS

Priča o oklopno vozilu Despot započela je oktobra 2017. godine kada se rodila ideja o tome da se konstruiše novo oklopno vozilo. Godinu dana kasnije, napravljen je prvi protip, koji je opitovan, a onda na Svetog Stefana januara 2019. kada je obeležavan Dan Republike Srpske i prikazano javnosti, da bi onda ubrzo usledilo i njegovo uvođenje u operativnu upotrebu.

Ubrzo je usledilo potpisivanje sporazuma o nabavci prvo osam a onda još dva oklopna vozila, tako da ih trenutno Policija Republike Srpske ima ukupno 10.

Vrednost ovog posla procenjena je na šest miliona evra. Prema dosupnim informacijama sva vozila se nalaze u Trening centru MUP-a RS u Zalužanima kod Banjaluke, a isključivi korisnik ovih vozila je Specijalna antiteroristička jednica MUP-a Republike Srpske.

Vozilo se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, zatim za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica, kontrolu teritorija, osmatranje, kao sanitetsko vozilo i drugo. Dužina ovog multufunkcionalnog terenskog vozila je 6,05 metara, širina 2,56 metara, trag točkova 2,50 metara, međuosovinsko rastojanje tri i po metra, klirens 0,48 metara, a maksimalna masa je 14 tona. Zapremina putničkog prostora je 12 metara kubnih, i predviđena je za posadu od tri do šest članova uz mogućnost dodatne opcije rasporeda sjedenja posade. Prostor je klimatizovan sa dvozonskim automatskim klima uređajem.

Maksimalna brzina "Despota" je 120 kilmetara na čas, uz savladavanje nagiba od 50 odsto, bočnog nagiba 30 odsto, prilaznim uglom 40 stepeni i odlaznim uglom 43 stepena.

Od ostalih karakteristika ovog terenskog vozila izdvaja se motor - tipa Mercedes-Benz OM 926 LA, zapremina: 7.2 litra, snaga: 240 kW (322 HP) pri 2.200 o/min, moment: 1300 Nm (1300-1600 o/min) menjač-tip ALLISON 3.000SP Automatska transmisija, broj brzina: 6 +1. Transmisija- tip: 4x4 konfiguracija, dvobrzinski razvodnik pogona sa diferencijalom i blokadom diferencijala, ogonske osovine sa nezavisnim oslanjanjem, zavojne opruge, blokada diferencijala. Točkovi-Tip: 395x85 R20, felga-dvodelna čelična sa runflat umetcima, sistem za centralnu regulaciju pritiska vazduha u pneumaticima.

Rezervoar goriva je zapremine 2x200 litara, a kočioni sistem pneumatski sa kočionim diskovima na svim točkovima, ABS 4x4 sistem, senzorom istrošenosti kočnica i hidrauličnom parking kočnicom na razvodniku pogona. Temperaturni obim korišćenja vozila je u rasponu od minus 40 stepeni do plus 50 stepeni Celzijusovih.

Balistička zaštita- nivo 2 prema STANAG 4569, FB6 prema EN 1522 -opciono Nivo 3 prema STANAG 4569, a zaštita od eksplozije- nivo 2a i 2b prema STANAG 4.569.

Od naoružanja predviđeno je da ovo oklopno vozilo ima Daljinski upravljivu borbenu stanicu u kalibrima 7,62mm i 12,7 mm, bacače dimnih bombi ili suzavca montiranih na bokovima vozila , vitlo za izvlačenje.

Takođe u 2021. bile su najave da će ovo vozilo biti proizvedeno i za bezbednosne snage nekih afričkih zemalja. Spekulisalo se da je u pitanju Nigerija, Tanzanija, Namibija, ali to niko nikad nije zvanično potvrdio.

Ono gde drugi enitet vidi najveći problem u ovom vozilu jeste njegovo opremanje sa teškim mitraljezom kalibra 12,7 mm, jer kako se navodilo iz Sarajeva to bi predstavljalo opasnost, jer onda vozilo postaje protivavionska platforma i nanvodno bi se krišile odredbe Dejtonskog sporazuma i Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja dozvoljava policiji da ima borbena oklopna vozila sa naoružanjem kalibra 12,7 milimetra. Međutim, to nije tačna konstatacija, jer jedino ograničenje po tom sporazumu iz Firence je samo i isključivo broj od po 38 oklopnih vozila u svakom od dva entiteta BiH.

U smislu toga MUP RS predviđa da familija vozila Despot zameni postojeća oklopna vozila familije BOV - M 86VP

Inače MUP Republike Srpske ima u operativnoj upotrebi 4 BOV M-86, 10 oklopnih vozila Despot od kojih je pet opremljeno sa daljinski upravljivim borbenim stanicama DUBS kalibra 7,62 mm i 12,7 mm

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja