KRISTIJAN ŠMIT: Optimista sam, razgovori o izbornoj reformi na dobrom putu!
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Politička kriza u bih

KRISTIJAN ŠMIT: Optimista sam, razgovori o izbornoj reformi na dobrom putu!

Bosna i Hercegovina -

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da je optimista i da smatra da su razgovori o izbornoj reformi u Neumu "na dobrom putu".

"Kao što sam juče rekao, Izborni zakon sa kojim se svi slože, koji uključuje uravnoteženu zastupljenost svih konstitutivnih naroda u državnim institucijama, kao i uvažavanje 'ostalih', poštujući volju birača, bit će prihvaćen", saopšteno je danas iz OHR-a.

Šmit se zahvalio američkim i evropskim posrednicima u pregovorima Metjuu Palmeru i Angelini Ajkhorst na predanosti da bi se postiglo konačno rešenje.

"Cenim spremnost svih uključenih da predoče nact koji poštuje različitosti i demokratske principe u BiH, uz očuvanje evropske perspektive za njene gradjane. Nadam se da će iz Neuma stići dobre vesti za poboljšanje Izbornog zakona", istakao je on.

Pregovori stranaka iz Federacije BiH uz posredovanje medjunarodnih zvaničnika o izmenama izbornog zakonodavstva počeli su u četvrtak uveče u Neumu.

Na pregovorima učestvuju predstavnici SDA, HDZ BIH, SBB-a i Naroda i pravde.Predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke i DF-a odbili su poziv za sastanak u Neumu, uslovivši nastavak pregovora o izbornoj reformi deblokadom rada institucija BiH od predstavnika RS.

Najspornija pitanja u pregovorima su izbor članova Predsjedništva BiH i izbor u domove naroda o čemu su stavovi hrvatskih i bošnjačkih stranaka godinama suprotstavljeni.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track