KORONA DESETKUJE MEDICINSKE RADNIKE: U bolnicama u Republici Srpskoj zaražene stotine sestara i lekara
Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

koronavirus

KORONA DESETKUJE MEDICINSKE RADNIKE: U bolnicama u Republici Srpskoj zaražene stotine sestara i lekara

Bosna i Hercegovina -

Broj zaraženih korona virusom u Republici Srpskoj eksplodirao je u ovom talasu, pa je i u bolnicama sve više zdravstvenih radnika koji zbog infekcije kovidom 19 odsustvuju sa posla, što u značajnoj meri remeti rad ovih zdravstvenih ustanova.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS poručuju da ulažu izuzetne napore da proces rada funkcioniše neometano, odnosno da se obezbedi sve što je potrebno za lečenje pacijenata, te da se stvore dodatni prostorni kapaciteti u slučaju potrebe za još većim brojem hospitalnih pacijenata..

Kako kaže dr Slobodan Hajder, pomoćnik direktora za medicinska pitanja u UKC RS, usled pogoršane epidemiološke situacije beleži se povećan priliv pacijenata u Urgentni kovid centar.

– Tu naši medicinski profesionalci pregledaju i zbrinu i po 200 pacijenata u toku 24 časa, a njih 50 dnevno bude hospitalizovano. Dodatna otežavajuća okolnost je što se i medicinski radnici, koji treba da leče naše građane, razbolevaju od kovida 19 i koji, samim tim, nisu u procesu rada, kaže za Hajder za Srpskainfo, naglasivši da treba shvatiti da su i oni ljudi, da imaju svoje porodice i da nisu imuni na infekciju korona virusom.

– Trenutno je više od 250 medicinskih radnika odsutno s posla po ovom osnovu. Stvarni broj odsutnih mnogo je veći, jer su naši radnici na bolovanjima i po drugim osnovama. U takvim uslovima potrebna je posebna visprenost za organizaciju rada. Nikada nam nije bilo teže raditi, poručuje Hajder i podseća da UKC RS već dve godine funkcioniše sa dva paralelna zdravstvena sistema – kovid i nekovid, gde pacijenti dobijaju zdravstvenu zaštitu, funkcioniše operativni program i slično.

– Ponosni smo na naše građane koji su svesni i koji znaju da cene šta su medicinski profesionalci uradili u proteklom periodu za njih, poručuje Hajder.

U Bolnici "Srbija“ trenutno su zaražena tri lekara i 35 medicinskih sestara. U ovoj zdravstvenoj ustanovi naglašavaju da su najviše zaraženih zdravstvenih radnika imali u novembru 2020, u martu 2021, te sada.

Upozoravaju da porast broja inficiranih zdravstvenih radnika u kolektivu umnogome otežava uslove rada.

– Stalne su rotacije medicinskih tehničara sa odeljenja na odeljenje. Preduslov za povećan broj obolelih radnika je svakodnevni kontakt sa pacijentima, gde se za većinu ne zna da li su inficirani koronom. Tu je i veliki priliv pacijenata i iscrpljenost medicinskog osoblja, što prati i nepovoljna epidemiološka situacija na području Sarajevsko-romanijske regije, ističe za Srpskainfo v. d. direktora Nebojša Šešlija.

Bolnica Trebinje se suočava sa, otprilike, deset odsto inficiranog medicinskog kadra.

– Odsustvo s posla bilo kog zdravstvenog radnika u velikoj meri otežava samu organizaciju rada, jer to radno mesto mora pokriti drugi kolega, koji u tom momentu ili ima slobodan dan, ili je na godišnjem odmoru i slično, ističu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U Bolnici Gradiška u ovom talasu zaraženo je šest lekara i 16 medicinskih tehničara.

– U većini slučajeva, zdravstveni radnici se zaražavaju van ustanove, dok njihovo odsustvo sa posla značajno otežava proces rada u Bolnici, ističu za Srpskainfo u ovoj bolnici.

U bijeljinskoj Bolnici situacija je u ovom pogledu nešto bolja, a trenutno je zaraženo sedmoro radnika.

– U pitanju su dva lekara, četiri tehničara i jedna spremačica. Svi se nalaze na kućnom lečenju, sa blažim kliničkim slikama, a do zaražavanja nije došlo u bolnici, već u zajednici, odnosno porodici. Za sada, njihovo odsustvovanje ne ugrožava proces rada, ističe za Srpskainfo stručni saradnik za intrahospitalne infekcije dr Biljana Mijović.

U ovom petom talasu epidemije, od početka januara do kraja prošle sedmice, korona je potvrđena kod 11.110 ljudi, čime se RS približila novembru 2020, kada je registrovano najviše slučajeva na mesečnom nivou – 12.100.

Kada je reč o zaražavanju na dnevnom nivou, ubedljivo najviše pozitivnih, 1.057 bilo je u ovom talasu, odnosno 13. januara.

U ovom mesecu, od posledica kovida preminulo je 268 obolelih, među kojima i mladić od 18 godina koji je, ujedno, i najmlađa žrtva u epidemiji.

Iako omikron soj, koji je trenutno dominantan, kod mlađih i zdravih ljudi uglavnom daje blaže simptome, poslednjih sedmica beleži se i porast broja hospitalizovanih. Najčešće je reč o starijima i hroničnim bolesnicima.

Krajem prošle sedmice, u bolnicama u RS bio je 791 kovid pacijent, od čega njih 68 na respiratoru. Od ukupnog broja onih koji su završili na lečenju, trenutno je svaki drugi na nekom vidu respiratorne podrške.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track