DODIK ČESTITAO POBEDU ORBANU: Ovim je potvrđena uloga Mađarske kao regionalnog lidera
Foto: Youtube prtscr / RTRS

pobeda fidesa

DODIK ČESTITAO POBEDU ORBANU: Ovim je potvrđena uloga Mađarske kao regionalnog lidera

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu pobedu na parlamentarnim izborima.

Dodik je naveo da je time potvrđena uloga Mađarske kao regionalnog lidera, ne samo u okviru EU, već i prema narodima koji još nisu postali deo evropske porodice koju okuplja Evropska unija.

"U svojstvu člana Predsedništva BiH, ali pre svega u svojstvu lidera Srba i institucija Republike Srpske, i kao iskreni prijatelj, čestitam ti na ovoj velikoj pobedi, koja nije značajna samo za Mađare i Madjarsku, već i za Srbe iz Republike Srpske, Srbije, ali i Mađarske", naveo je Dodik u čestitki.

On je ocenio da su odnosi Srba i Madjara, bez obzira na kojoj strani granice živeli, na istorijskom nivou, koji se, "u najmanju ruku, mora održati".

"Sa naše strane postoji iskrena namera da se taj odnos unapredi i sadržajno obogati novim projektima koji će naše narode dodatno povezati, infrastrukturno, ali i kulturno i u svakom drugom pogledu i doneti napredak i boljitak za sve", naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je još rekao da su rezultati, koje je ostvario Fides, sa Orbanom na čelu, "za divljenje i predstavljaju motiv i podstrek za sve".

"Mađarski narod juče je jasno i nedvosmisleno iskazao stepen vere u tvoju politiku i viziju, kako Mađarske, tako i centralne i istočne Evrope i Evrope u celini", naglašava se u čestitki.

Konstatujući da se Evropa nalazi u najvećoj krizi od Drugog svetskog rata, Dodik je ocenio da "narodima ne trebaju prazna obećanja, već čvrst oslonac, lider kojem duboko veruju da će sačuvati naciju, državu, njih same i njihove porodice, ekonomiju i mir, kao i lider koji će sačuvati budućnost".

"Pred Evropom i svima nama su meseci i godine izazova i neizvesnosti, teških odluka. Srbi iz Republike Srpske pružaju ruku prijateljstva, ruku saradnje, uzajamnog razumevanja, poštovanja, pružanja pomoći", naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Ocenio je da će Orbanova stranka nastaviti da vodi Mađarsku putem "prosperiteta, bezbednosti, političke stabilnosti i privrednog procvata", pozivajući Orbana da poseti Banjaluku i Republiku Srpsku.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track