BIH OD RUSKOG GASA NE ODUSTAJE: Nema izbora, zavisnost je stoprocentna!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

energetika

BIH OD RUSKOG GASA NE ODUSTAJE: Nema izbora, zavisnost je stoprocentna!

Bosna i Hercegovina -

Ruski Gazprom će nastaviti da isporučuje gas u Bosnu i Hercegovinu, koja je izuzeta od kategorizacije neprijateljskih država, koju je Kremlj nametnuo da ovaj energent plaća u rubljama, Energoinvest, koji je uvoznik prirodnog gasa za Federaciju BiH, potvrđeno je danas.

U BiH svaki entitet za sebe ugovara isporuku gasa, a iz Energoinvesta su potvrdili da su upravo potpisali aneks postojećeg ugovora sa Gaspromom o nastavku isporuke do kraja godine.

"To znači da će se cijena za isporučeni gas usklađivati kao i do sada, kvartalno, isključivo na osnovu devetomesečne promene cena naftnih derivata", navodi se u saopštenju sarajevske kompanije medijima. Prema mišljenju pojedinih stručnjaka, BiH mora računati da će uskoro gas plaćati najmanje 15 odsto skuplje.

"Već se zna kolika će biti cijena za treći kvartal i nejasno mi je zašto to Energoinvest ne kaže jasno", rekao je Almir Bećarević, bivši direktor BH gasa, koji je glavni distributer gasa u Federaciji.

Energoinvest računa na nastavak isporuka ruskog gasa sledeće godine, kada im ističe sadašnji ugovor sa Gaspromom, ali priznaju da je potpuno neizvesno kolika će biti cena tog energenta.

Najveći potrošač gasa u BiH je Kanton Sarajevo i neka industrijska postrojenja poput Željezare u Zenici. BiH je trenutno potpuno zavisna od ruskog gasa jer je samo preko Srbije priključena na evropsku gasnu mrežu, a obe zemlje trenutno dobijaju ruski gas preko gasovoda Turski tok.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track