ŠAMAR BAKIRU IZ AMERIKE: SDA objavila da ima iste ciljeve kao i SAD, iz ambasade stigao brutalan odgovor!
Foto: AP/Majdi Mohammed

direktno

ŠAMAR BAKIRU IZ AMERIKE: SDA objavila da ima iste ciljeve kao i SAD, iz ambasade stigao brutalan odgovor!

Bosna i Hercegovina -

Sjedinjene Američke Države oštro su kritikovale u četvrtak vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA), optužujući je za korupciju i ometanje krivičnih istraga, blokiranje Federacije BiH i podsticanje podela u zemlji.

SDA je u sredu objavila zaključke u kojima se navodi da u BiH ima isti cilj kao i EU, SAD i Kancelarija visokog predstavnika u izgradnji "funkcionalne, demokratske države, stabilnih institucija i osiguranja vladavine prava".

„Kada bi SDA delila ove ciljeve sa Sjedinjenim Američkim Državama, stranka i njeni zvaničnici ne bi pokušavali blokirati ili opstruirati istrage o korupciji, ne bi doprineili disfunkcionalnosti u Federaciji BiH i ne bi radije imali retoriku podela nego smislene pokušaje pomirenja “, objavvile je ambasada SAD u Sarajevu na Tviteru.

Istaknuto je da SAD ne favorizuju nijednu političku partiju ili pojedince u BiH. "Podržavamo narod ove zemlje - Bošnjake, Srbe, Hrvate i druge - i podržavamo politike koje će doneti bolju budućnost za građane BiH", navodi se u saopštenju.

Ranije ove sedmice, američki izaslanik za Balkan Gabrjiel Escobar posetio je Sarajevo i sastao se sa predstavnicima tri stranke, SDP-a BiH, Naše stranke i Naroda i pravde, koji su najavili zajednički nastup na jesenjim izborima protiv SDA. U izjavama za javnost, lokalni zvaničnici su istakli da se njihovi ciljevi i ciljevi američke politike u BiH poklapaju.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track