KOLIKO GRAĐANA BIH RATUJE U UKRAJINI: Rusi tvrde da je 51 ubijen na strani Ukrajine, Sarajevo kaže da su tamo samo dvojica!
Foto: Profimedia, Shutterstock

rat

KOLIKO GRAĐANA BIH RATUJE U UKRAJINI: Rusi tvrde da je 51 ubijen na strani Ukrajine, Sarajevo kaže da su tamo samo dvojica!

Bosna i Hercegovina -

Dvojica građana Bosne i Hercegovine (BiH) ratuju u Ukrajini na različitim stranama, objavilo je danas ministarstvo bezbednosti BiH demantirajući tako navode ruskog ministarstva odbrane da je u ratu u Ukrajini poginuo 51 plaćenik iz BiH.

"Ministarstvo bezbednosti BiH i bezbednosne agencije imaju saznanja o odlascima dva državljanina BiH na ratište u Ukrajinu, jedan na strani Ukrajine, a drugi Rusije", stoji u objavi na društvenim mrežama ministarstva.

Time su, kako se navodi, potpuno neistiniti ruski podaci o odlascima i pogibiji državljana BiH na ratištu u Ukrajini, prenosi Hina.

Rusko ministarstvo odbrane pre dva dana ;objavilo je popis stranih boraca u Ukrajini, a u podacima za BiH stoji da je ;ubijen 51 plaćenik, da je od ;početka rata stiglo 167 državljana ;Bosne i Hercegovine u Ukrajinu ;te da je u međuvremenu tu zemlju napustilo njih 46, a ostalo ih je još 70.

Odlazak na strana ratišta u BiH kvalifikuje se kao kazneno delo povezano s terorizmom. ; Te izmene u kazneno zakonodavstvo BiH uvedene su nakon što se više stotina osoba priključilo terorističkoj organizaciji ;Islamska država ;koja je u međuvremenu poražena.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track