PRE 30 GODINA POČELA PRESUDNA OPERACIJA "KORIDOR" Srpski borci umalo zapucali jedni na druge, OVAKO SU SE PREPOZNALI, PA IZLJUBILI
Foto: Printscreen YouTube RTRS

probijANJE blokadE

PRE 30 GODINA POČELA PRESUDNA OPERACIJA "KORIDOR" Srpski borci umalo zapucali jedni na druge, OVAKO SU SE PREPOZNALI, PA IZLJUBILI

Bosna i Hercegovina -

Na današnji dan pre 30 godina počela je legendarna operacija Vojske Republike Srpske pod nazivom "Koridor 92", odnosno proboj takozvanog "koridora života", kada je prekinuta blokada zapadnih delova Republike Srpske, tokom koje je zbog nedostatka kiseonika u banjalučkom porodilištu život izgubilo 12 beba.

General Momir Talić naredio je da operacija počne 24. juna, jer je dobio obaveštajne informacije da će hrvatske snage u Posavini dobiti pojačanje iz Hrvatske.

General Momir Talić
General Momir Talićfoto: Printscreen YouTube RTRS

General Talić je izdao čuveno naređenje tadašnjem pukovniku Novici Simiću, kog je postavio za komandanta Taktičke grupe 1 (TG-1), a koje je doslovno glasilo:

- Hoću koridor ka Srbiji preko Trebave. Najkraćim putem. Hoću koridor do Vidovdana, pa makar bio kozja staza. Neću da deca umiru! - naredio je general Talić.

Do spajanja snaga 1. krajiškog i Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske došlo je dva dana pre plana, 26. juna oko 14 časova u selu Čardak, između Modriče i Gradačca.

Operacija Koridor
foto: Printscreen YouTube RTRS

Malo je poznato da su tada srpski vojnici zamalo zapucali jedni na druge. O tome je u knjizi generala Novice Simića "Operacija Koridor-92", koja predstavlja svojevrsnu enciklopediju ove akcije, svedočio major Mile Beronja, načelnik štaba TG-1 koja je u proboju trebalo da se spoji sa snagama Istočno-bosanskog korpusa (IBK).

- Putem radio veze sa 2. posavskom brigadom šifrovano smo dogovorili da oznake budu crvena traka na reveru, a lozinka Koridor-Kornica. Noć uoči početka operacije dotrčao je vezista i rekao da je uhvatio neprijateljski telegram u kojem se neprijateljske jedinice obaveštavaju o našim znacima za raspoznavanje.

1 / 7 Foto: Printscreen YouTube RTRS

Borac specijalnog bataljona IBK Jovan Erletić objasnio je u istoj knjizi da su srpsko-srpsko krvoproliće sprečile - sočne srpske psovke!

- Došli smo na pedesetak metara jedni od drugih i počeli razmenjivati različite odzive i lozinke. Kad smo počeli psovati, vidimo da su nam psovke iste - srpske, ali smo i dalje jedni drugima bili sumnjivi. Posle nekog vremena, ide jedan oficir s druge strane, a nekoliko naših oficira njemu u susret i kada su se na pola puta počeli ljubiti, vojnici s jedne i druge strane su krenuli u trk prema njima. Ljubim se sa nekim ljudima koje u životu nisam vidio, a dragi su mi kao braća rođena i srce hoće da pukne od radosti - naveo je vojnik Erletić.

(Kurir.rs/ BL Portal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track