SKRASIO SE U HRVATSKOJ: Pedofil seksualno zlostavljao unuku (8), pa pobegao od banjalučke policije
Foto: Shutterstock

rekao da voli decu

SKRASIO SE U HRVATSKOJ: Pedofil seksualno zlostavljao unuku (8), pa pobegao od banjalučke policije

Bosna i Hercegovina -

Pedofil I. M. (60), državljanin Hrvatske koji je u februaru prošle godine prijavljen zbog seksualnog zlostavljanja osmogodišnje devojčice u Banjaluci, i dalje je nedostupan pravosudnim institucijama Republike Srpske.

Osumnjičeni je, nakon što je prijavljen za teško krivično delo, uspeo da pobegne policiji i skrasi se u Hrvatskoj, gde se i danas nalazi.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka potvrdili su za Srpskainfo da je protiv I. M. donesena naredba o sprovođenju istrage zbog krivičnog dela "obljuba sa detetom mlađim od 15 godina".

- Tužilaštvo je stavilo predlog Osnovnom sudu u Banjaluci za određivanje mere pritvora i raspisivanje poternice prema osumnjičenom. Osnovni sud u Banjaluci doneo je rešenje kojim se određuje pritvor prema osumnjičenom, s naredbom da se izda međunarodna poternica, izjavila je za Srpskainfo Maja Đaković Vidović, portparol Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Šokantan slučaj seksualnog zlostavljanja deteta u Banjaluci u februaru prošle godine prijavila je majka osmogodišnje žrtve.

- Majka devojčice uhvatila je na delu osumnjičenog, inače očuha svog supruga, da zlostavlja unuku, rekao je ranije izvor iz istrage.

Po otkrivanju ovog slučaja devojčica se poverila majci da nije prvi put da je njen deda zlostavlja, odnosno zavlači ruku u gaćice.

Nakon što je slučaj prijavljen, devojčica je upućena na lekarske preglede, a obavljena su i potrebna medicinska veštačenja. Nažalost, osumnjičeni je uspeo da pobegne policiji i do danas nije odgovarao za ono što je učinio.

Majka devojčice je medijima ispričala da je osumnjičenog prijavila 12. februara prošle godine, 40 minuta nakon što je saznala za zlostavljanje ćerke.

- Ne da je užasno, ovo je nešto na šta niko ne može biti spreman, ovo su rane koje ne zarastaju i agonija koja ne prestaje. On je u našim životima od 2013. godine, što znači da je to osoba koja moje dete poznaje od rođenja. Četiri puta ju je seksualno zlostavljao, pretio joj i prepadao je, ispričala je ranije majka žrtve.

Dodala je kako je, nažalost, tek četvrti put uhvatila monstruma na delu.

- Pobegao mi je. Dete se prelomilo i ispričalo mi sve. Pokazala mi je, plakala je, govoreći da ne želi da ugrozi ikoga, ali da ne može više da izdrži. Sve se desilo 12. februara; nakon 40 minuta od saznanja i njegovog bega, bila sam s detetom u stanici policije i sve prijavila,- navela je ogorčena majka zlostavljane devojčice.

Istog dana u 15.03 automobil osumnjičenog snimile su kamere.

- Policija mi je garantovala da neće uspeti da napusti grad, ali je iste noći auto ostavio u blizini graničnog prelaza Izačić, ispričala je ova Banjalučanka.

Nakon otkrivanja slučaja došlo se do novih informacija o zlostavljaču, odnosno da mu unuka iz Banjaluke nije bila prva žrtva, jer je gotovo identično krivično delo izvršio i uoči dolaska u Banjaluku.

Za sada osumnjičenom pedofilu, ukoliko bude priveden pravdi, preti dugogodišnja zatvorska robija.

Krivični zakonik RS je za obljubu deteta mlađeg od 15 godina predvideo kazne do maksimalno 15 godina zatvora, u zavisnosti od otežavajućih okolnosti koje će se utvrditi tokom krivičnog postupka.

Dok je pedofil još uvek nedostupan, osumnjičenog I.M. su, nakon što je vest o zlostavljanju devojčice obišla i region, pronašli novinari u Hrvatskoj i razgovarali s njim.

Osumnjičeni je negirao sve i izjavio da mu je slučaj "napakovan". Istakao je da je morao da pobegne iz Banjaluke, jer mu je bila ugrožena bezbednost. Vrhunac je ipak, bio kada je rekao da on voli decu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track