04:52

ONO ŠTO ŠMIT PREDLAŽE MENJA NAČIN FUNKCIONISANJA BiH KOJI JE UTVRĐEN DEJTONOM Petrović: To može da se reflektuje i na RS

usijanje

ONO ŠTO ŠMIT PREDLAŽE MENJA NAČIN FUNKCIONISANJA BiH KOJI JE UTVRĐEN DEJTONOM Petrović: To može da se reflektuje i na RS (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

U Bosni i Hercegovini je ponovo burno u političkim dešavanjima. Nepriznati visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijan Šmit namerava da do kraja meseca nametne mere s ciljem da se, kako se navodi, omogući bolje funkcionisanje Federacije BiH, ali su mišljenja da to, ne da neće poboljšati i stabilizovati političku situaciju, već da će dodatno stvoriti podele i izazvati burne reakcije.

Kristijan Šmit, OHR
foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Pre svega, Šmitovim merama bi se favorizovala Hrvatska demokratska zajednica HDZ i napravio bi se direktan ustupak Draganu Čoviću koji bi postao nezaobilazan faktor prilikom formiranja svake vlade Federacije BiH.

BiH
foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia, Profimedia, Kurir Televizija

Da li će Kristijan Šmit uspeti u nameri da izmeni izborni zakon? Da li to dodatno destabilizuje političku situaciju u BiH i stvara nove podele? Šta donose izbori 2. oktobra?

Gosti Usijanja bio je Rajko Petrović, naučni saradnik Instituta za evropske studije.

Rajko Petrović
foto: Kurir Televizija

- Šmit je predložio nekoliko mera koje zaista bitno mogu da promene način funkcionisanja pre svega Federacije biH, koja je pre svega bišnjačko-hrvatski entitet po definiciji, a sa druge strane može bitno da promeni funkcionisanje Bosne i Hercegovine u celini, što će se reflektovati i na funkcionisanje Repulike Srpske. Najbitnija izmena jeste, po mom mišljenju, drugačija raspodela mandata u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine - iskakao je dr Petrović u emisiji Usijanje na Kurir televiziji.

Rajko Petrović
foto: Kurir Televizija

Petrović je dalje objasnio šta to znači.

- Federacija BiH ima dvodomni parlament. Gornji dom, Dom naroda, da kažemo, čine delegati konstitutivnih naroda, koji dolaze iz kantona kao izbornih jedinica. Kantona ima 10. Šta ova izmena donosi? Donosi situaciju da će u kantonima u kojima nema više od 3% predstavnika nekih od triju konstitutivnih naroda, biti onemogućeno da oni imaju svog predstavnika. Zašto je to bitno? Bitno je zato što je Dom naroda jako važan u procesu donošenja nekih važnih odluka na nivou Federacije BiH. Na primer, nepravedno je da u jednom kantonu u kom uopšte ne žive Hrvati ili Srbi, da nekog od predstavnika ko je samo imenom i prezimenom Srbin ili Hrvat, a nije to u političkom smislu, jer Bosna i Hercegovina je ipak jedna složena zemlja - istakao je dr Petrović u Usijanju na Kurir televiziji.

Rajko Petrović
foto: Kurir Televizija

Perović navodi da će biti i drugih izmena.

- Takođe, biće izmena i kada je u pitanju izbor članova Ustavnog suda. Po mo mišljenju te promene neće biti suštinske. Zašto? Potpuno je nebitan način izbora pojedinih sudija, kada vi imate deo članova sudija Ustavnog suda, koji su izabrani nedemokratski - ne od građana Bosne i Hercegovine, već ih međunarodna zajednica imenuje. Imamo tako jednog Albanca koji je sudija Ustavnog suda. Čovek koji nije ni rođen u Bosni i Hercegovini, niti je njen državljanin. I u tom smislu ta institucija ostaje jedna od retkih u svetu koja ima takvu praksu - naglasio je dr Rajko Petrović.

Gostovanje dr Rajka Petrovića možete pogledati u VIDEU ISPOD:

04:52

ONO ŠTO ŠMIT PREDLAŽE MENJA NAČIN FUNKCIONISANJA BiH KOJI JE UTVRĐEN DEJTONOM Petrović: To može da se reflektuje i na RS

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:56

DŽAFEROVIĆ JE RADIKALNI ISLAMISTA KOJI JE ZNAO ZA RITUALNA UBISTVA SRBA Galijašević nikad brutalniji ŠMIT I ŠEFIK SU DOBRO DRUŠTVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track