JEZIVO SVEDOČENJE SLOVENCA O POŽARU Trenutno stanje očajno, plameni jezici tri puta viši od borova, sve u dimu i vrlo blizu kuća!
Foto: Screenshot YT / EU Top News

TUGA

JEZIVO SVEDOČENJE SLOVENCA O POŽARU Trenutno stanje očajno, plameni jezici tri puta viši od borova, sve u dimu i vrlo blizu kuća!

Region -

Ogroman požar na slovenačkom Krasu u blizini granice sa Italijom u četvrtak se ne smiruje, o čemu svedoče dramatične priče meštana koji situaciju opisuju kao „očajnu” dok zajedno sa vatrogascima pokušavaju da spasu „šta se može spasen“.

Požari na zapadu Slovenije traju već peti dan, a najrazorniji koji se pre dva dana proširio iz Italije uništio je do sada više od dve hiljade hektara.

Vatrogasci iz većeg dela zemlje angažovani su na gašenju najvećeg požara u istoriji Slovenije, a u pomoć su helikoptere i kanadere poslale Italija, Hrvatska, Austrija i Slovačka.

Tadej Rogelja je jedan od 230 meštana sela Vojščica, od kojih je većina iseljena. Zajedno sa još deset meštana ne želi da napusti mesto i pokušava da spase kuće koje su nekoliko stotina metara udaljene od požara.

Trenutna situacija je očajna, plamen je tri puta veći od borova, sve je u dimu i vrlo blizu kuća“, rekao je Rogelja u telefonskom razgovoru za Slovensku televiziju.

Odlučio je da ostane jer je pripadnik civilne odbrane, kao i još nekoliko meštana koji su u dobrom stanju.

„Ostalo nam je da pokušamo da zaštitimo ono što se može zaštititi u krajnjoj nuždi“, rekao je on i dodao da vatrogascima donose hranu i piće i poseku drveće kako bi zaustavili požar koji zadire.

Komandant Civilne zaštite Srečko Šestan rekao je da je jak vetar omeo napore vatrogasaca koji svim raspoloživim snagama iz vazduha i sa zemlje pokušavaju da zaustave požar.

Ali požar je nepredvidiv, vatra brzo preskače sa jednog dela na drugi, rekao je Šestan. Na zemlji je više od 1.100 ljudi, a vazdušna podrška je nedovoljno efikasna zbog smanjene vidljivosti.

Prema njegovim rečima, dva su veća požara, jedan kod Vojščice, koji je donekle pod kontrolom, a drugi kod Trstelja, gde ima dosta šume, pa ga je teže gasiti.

Uz to, gašenje otežava i jako nevreme i teren na kome ima još dosta preostalih neeksplodiranih mina iz vremena Prvog svetskog rata.

Evropski komesar za upravljanje krizama Slovenac Janez Lenarčič zahvalio je u utorak susednim zemljama koje su poslale helikoptere i kanadere, ali i upozorio na ograničenja takve pomoći u vreme kada veliki požari istovremeno bukti u nekoliko mediteranskih zemalja.

Slovenački mediji javljaju da je nekoliko hiljada građana potpisalo peticiju kojom se od vlade traži da kupi kanader.

Premijer Robert Golob rekao je u sredu tokom posete opožarenom području da će Slovenija, koja inače ima odlično organizovanu vatrogasnu jedinicu, biti spremnija za gašenje požara iz vazduha sledećeg leta.

Kurir.rs/Glas Istre

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track