ŠMIT DONEO ODLUKU O IZBORNOM ZAKONU BIH: Visoki predstavnik navodno bio emotivan na sastanku sa liderima, evo šta se menja
Foto: Kurir Tv

tehnikalije

ŠMIT DONEO ODLUKU O IZBORNOM ZAKONU BIH: Visoki predstavnik navodno bio emotivan na sastanku sa liderima, evo šta se menja

Bosna i Hercegovina -

Visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit odlučio je da nametne odluku o izmenama izbornog zakona BiH, ali će one biti samo tehničke prirode i neće se ticati sprovođenja presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, potvrdili su danas lideri nekih od bosanskohercegovačkih političkih stranaka.

Šmit je tokom dana u svoju kancelariju u Sarajevu pozvao predstavnike važnijih političkih stranaka iz BiH kako bi ih obavestio o svojoj nameri.

"Za sada imamo samo odluku koja se tiče integriteta izbornog procesa", rekao je novinarima nakon sastanka s visokim predstavnikom predsednik SDP BiH Nermin Nikšić.

To bi uglavnom značilo samo poboljšanje kontrole i organizacije izbornog procesa sa ciljem sprečavanja izbornih prevara, rekao je Nikšić koji je, kao i drugi učesnici razgovora, potvrdio da je Šmit na sastanku bio neuobičajeno emotivan, prenosi Hina.

Vikao i lupao po stolu?

Prema rečima predsjednika stranke Narod i pravda (NiP) Elmedina Konakovića, Šmit je "vikao i lupao po stolu" i "pokazao emocije" pa jeultimativno zatražio od stranačkih čelnika da što pre sami pokušaju da postgnu dogovor o celovitijim izmenama izbornog zakona ili će u protivnom on ponovo reagovati.

To bi se, prema njihovim procenama, moglo dogoditi u septemnru, ali precizni rok nije postavljen.

"Šmit sada mudro čeka neko vreme pa će, ako se politički akteri ne mogu dogovoriti, on delovati", rekao je Konaković.

Potvrdio je da se to odnosi i na moguće uvođenje cenzusa za delegiranje zastupnika iz županijskih skupština u Dom naroda parlamenta Federacije BiH što je suština presude u slučaju Ljubić i čime bi se sprečilo da većinu u klubu Hrvata u Domu naroda preuzmu stranke bošnjačke ili građanske orijentacije.

Šmit navodno insistira i na dogovoru kojim bi se uklonila mogućnost blokade funkcionisanja Federacije BiH nakon izbora.

Čelnici SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, kako su potvrdili ostali učesnici, nisu bili na sastanku kod Šmita.

Zvaničnik Naše stranke Peđa Kojović novinarima je prepričao da je jedna predstavnica HDZ-a Šmitu prenela da u najvećoj hrvatskoj stranci očekuju nametanje celovitog paketa promena izbornog zakona jer bi u protivnom "na jugu zemlje", odnosno u delovima s hrvatskom većinom, moglo doći do problema.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track