Najnovije vesti

DODIK O RUSKOM REFERENDUMU NA ISTOKU UKRAJINE: Džaferović se plaši nezavisnosti Republike Srpske!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

nova polemika banjaluka-sarajevo

DODIK O RUSKOM REFERENDUMU NA ISTOKU UKRAJINE: Džaferović se plaši nezavisnosti Republike Srpske!

Bosna i Hercegovina

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je danas da Bosnu i Hercegovinu niko i ne pita da li će ili neće priznati referendume u delovima Ukrajine koje su okupirale ruske snage.

Komentarišući izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Šefika Džaferovića da BiH neće priznati referendume u delovima Ukrajine, Dodik je kazao da se "za to pita Predsedništvo BiH".

"Može on (Džaferović) da govori šta hoće. Mi mislimo da BiH neće imati odluku o tome. BiH niko i ne pita hoće li priznati ili neće priznati. Ja mislim da svi imaju pravo na tu vrstu referenduma", kazao je on za banjalučke "Nezavisne novine".

Dodik je ocenio da, ako je Zapad "posejao neizvesnost" time što je "na bazi odluke Skupštine ili jedne grupe ljudi" Kosovu priznao nezavisnost, zašto onda nezavisnost ne bi mogla biti priznata na bazi referenduma.

"Formalnopravno, Predsedništvo BiH neće biti u prilici da odbije te (ruske) referendume (u Ukrajini), bar u narednih mesec i nešto dana, dok ne dodje novo Predsedništvo, a ne verujem ni novo. Ja ću uložiti svaku vrstu veta, jer smatram da BiH nema s tim ništa", kazao je on.

Još je ocenio da se Džaferović plaši referenduma o nezavisnosti RS, koji mu, kako je naveo, "visi za glavom".

Od 23. do 27. septembra u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, kao i Hersonskoj oblasti i delovima Zaporoške oblasti, koje su pod kontrolom ruskih snaga, održani su referendumi o pripajanju Rusiji. Vlasti tvrde da je bezmalo 100 odsto ;birača podržala priključenje tih oblasti Rusiji, a medju posmatračima na referendumima bili su i posmatrači iz Republike Srpske.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja