SVEČANOST U REPUBLICI SRPSKOJ! Dodik: Ceremonija posvećena prijateljima RS koji joj pružaju podršku i ljubav
Foto: Printscreen/RTS

SVEČANOST U REPUBLICI SRPSKOJ! Dodik: Ceremonija posvećena prijateljima RS koji joj pružaju podršku i ljubav

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dodelio je danas, na ceremoniji u Banskom dvoru u Banjaluci, odlikovanja povodom Dana Republike Srpske, 9. januara, a među odlikovanima su patrijarh srpski Porfirije i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Dodik je patrijarha Porfirija odlikovao Ordenom Republike Srpske na lenti, objavljeno je na sajtu predsednika Republike Srpske.

Patrijarh Porfirije, koji je i arhiepiskop Pećki, mitropolit beogradsko-karlovački odlikovan je za pastirku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj, prenosi Srna. Porfirije je odlikovan za naročite zasluge u razvijanju, umnožavanju i učvršćivanju duhovne i svetovne vere pravoslavne, pružajući nesebičnu podršku svom narodu gde god da se on nalazio i u kakvim god životnim okolnostima i iskušenjima obitavao.

Dodik je predsednika Rusije odlikovao ordenom Republike Srpske na ogrlici za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj, navodi Srna.

"Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Rusije. Ima zasluga na polju javnih delatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom ekonomskom društvenom i privrednom rastu i razvoju", rekao je Dodik. Orden će biti uručen naknadno, prilikom prvog susreta Dodika i Putina.

Dodik je rekao da je ponosan što u ime Srpske dodeljuje ordenje i odaje priznanja na ceremoniji povodom 9. januara, koja je posvećena prijateljima Republike koji joj pružaju podršku i ljubav, prenosi Tanjug.

"Čovek je snažan koliko ima prijatelja, tako se meri i država po svojim prijateljima koji su uvek uz vas, poštuju vas i spremni su da pomognu. Srpska se zahvaljuje svojim prijateljima koji je poštuju i uvažavaju", rekao je Dodik na ceremoniji dodeli odlikovanja. Dodik je zahvalio i svima koji su dali živote za Republiku Srpsku i ostavili trajni trag u njenom osnivanju i postojanju.

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem odlikovan je posthumno Siniša Mihajlović, srpski fudbaler, trener, menadžer i sportski velikan.

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem oslikovani su i prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u Beogradu, doc. dr Siniša Dučić, specijalista dečje hirurgije i ortopedije, direktor Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" u Beogradu i Slobodan Stanković, vlasnik kompanije Integral Inženjering iz Laktaša.

Ordenom Njegoša I reda oslikovani su JZU Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, JU OŠ "Obudovac", Obudovac, JU OŠ "Petar Kočić", Kola, Banjaluka, JU OŠ "Georgi Stojkov Rakovski", Banjaluka, Mladen Matović, kompozitor, umjetnički rukovodilac i dirigent ŽKH "Banjalučanke" i direktor JU "Banski dvor - Kulturni centar", Banjaluka. Ordenom Njegoša II reda odlikovani su JU OŠ "Jevrem Stanković", Čečava, Teslić, JU OŠ "Prva osnovna škola", Srebrenica, JU OŠ "Vuk Karadžić", Turjak, Gradiška, JU SŠC "Mihajlo Pupin", Derventa, JU Ekonomska škola, Banja Luka, JP Derventski list i Radio Derventa. Ordenom Njegoša III reda odlikovani su JU Medicinska škola, Banjaluka, JU Medicinska škola, Doboj.

Svečanosti su prisustvovali srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov i zvanice iz javnog, društvenog i političkog života Republike Srpske, BiH i Srbije.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod nazivom Srpska Republika BiH. Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track