PRVOSTEPENA PRESUDA: Bivši komandant Vojske RS Boban Inđić osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina 1993.
Foto: Printscreen RTRS

ratni zločin

PRVOSTEPENA PRESUDA: Bivši komandant Vojske RS Boban Inđić osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina 1993.

Bosna i Hercegovina -

Sud BiH doneo je prvostepenu presudu kojom je Bobana Inđića osudio na 15 godina zatvora zbog učešća u otmici putnika iz voza u Štrpcima i njihovom ubistvu na području Višegrada 1993. godine.

Inđića je Sud BiH osudio na 15 godina zatvora kao komandir Interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) zbog učešća u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine i njihovo ubistvo na području Višegrada.

Inđić je optužen da je sa ostalim pripadnicima čete, među kojima su bili, između ostalih, Obrad Poluga, Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko, delovao kao komandir Interventne čete 2. podrinjske lake pešadijske brigade – Višegrad. Inđić, Radojica Ristić, Vuk Ratković, Mićo Jovičić i Miodrag Mitrašinović, tokom rata u BiH u periodu od juna 1992. do decembra 1995. godine, na području opština Rudo i Višegrad, između Vojske Republike Srpske i Vojske Bosne i Hercegovine, postupao suprotno pravilima međunarodnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije da je kao saizvršilac učestvovao u ubistvu 20 civila nesrpske nacionalnosti, koji su prethodno odvedeni iz voza. saobraća na relaciji Beograd - Bar, u mestu Štrpci u opštini Rudo.

"Bio je svestan da su civili bez razloga izvedeni iz voza, u čijem je legitimisanju i sam učestvovao... On je u prisustvu Lukića koji ubija civile", rekla je predsednica Saveta Vesna Jesenković. prenosi Detektor.ba.

Ovo je druga presuda Suda BiH vezana za zločin u Štrpcima 1993. godine. U oktobru prošle godine sedmorica optuženih proglašena su krivima i osuđeni na po 13 godina zatvora. Tada su optuženi Luka Dragičević, Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Miodrag Mitrašinović, Dragan Šekarić i Oliver Krsmanović. Prvooptuženi u ovom slučaju Luka Dragičević tada je pred Sudom BiH oslobođen optužbi za ratni zločin u Štrpcima.

Podsećamo, zločin u Štrpcima dogodio se 27. februara 1993. godine, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića kidnapovali grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd-Bar. Putnici su tada likvidirani.

(Kurir.rs/Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track