KOBNA GREŠKA! Otkrivem uzrok avionske nesreće u kojoj su poginuli otac i ćerka u Prijedoru
Foto: Printscreen YouTube/TVK3

Komisija objavila izveštaj

KOBNA GREŠKA! Otkrivem uzrok avionske nesreće u kojoj su poginuli otac i ćerka u Prijedoru

Bosna i Hercegovina -

Komisija je utvrdila uzrok pada aviona na aerodromu Urije-Prijedor poslednjeg dana decembra prošle godine, kada su poginuli dugogodišnji instruktor letenja i predsednik Planinarskog saveza Republike Srpske Ljubiša Aramanda (47) i njegova kćerka Andreja.

Prema izveštaju Komisije, glavni uzrok avionske nesreće je gubitak kontrole nad upravljanjem avionom na maloj visini i pad istog u kovit (spin) zbog sloma sile uzgona aviona (prekoračenje kritičnog napadnog ugla aviona), izazvanog greškom pilota u održavanju brzine i ugla penjanja tokom faza poletanja i penjanja, preneo je banjalučki Glas Srpske, piše Tanjug, a prenose mediji.

To se navodi u završnom izveštaju Komisije koja je sprovela istragu o uzroku pada aviona "Citabria".

Prijedor, avion, policija
foto: Printscreen YouTube/TVK3

Navodi se da je celokupan postupak ispitivanja uzroka nesreće sproveden po međunarodnim standardima i procedurama (ICAO) te važećim propisima BiH.

"Nesreća se dogodila prilikom izvođenja panoramskog leta u rejonu aerodroma. Let se izvodio danju, po pravilima vizuelnog letenja (VFR) i po vizuelnim uslovima(VMC). U fazi penjanja nakon poletanja, na visini oko 40-50 metara, avion je iz ugla penjanja iznenada naglo skrenuo udesno. Nakon oštrog skretanja udesno, avion se nastavio prevrtati preko desnog krila, obarati nos prema zemlji, a potom je prešao u strmo, skoro vertikalno obrušavanje i do udara u zemlju ostvario okret od 270 stepeni. Avion je pod strmim, gotovo vertikalnim uglom i nešto leđnim položajem udario u zemlju, pri čemu su pilot aviona i putnik poginuli, a avion je potpuno uništen", navedeno je, između ostalog, u usvojenom izveštaju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track