NEMIRNA VREMENA! Poglavar Islamske zajednice: Političari svih naroda treba da rade na prevazilaženju krize u BiH
Foto: Printscreen YouTube/N1

NEMIRNA VREMENA! Poglavar Islamske zajednice: Političari svih naroda treba da rade na prevazilaženju krize u BiH

Bosna i Hercegovina -

Poglavar Islamske zajednice (IZ) u BiH, Husein Kavazović, izjavio je danas da politički predstavnici svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini trebaju krajnje odgovorno da rade na prevazilaženju društvene krize u kojoj je BiH.

"Izlaskom iz te krize tek se otvaraju ekonomski i socijalni izazovi koji stoje pred politikama koje su dužne da preuzmu odgovornost osiguranja povoljnijeg ambijenta za život, pre svega mladih ljudi, kako bi se zaustavio odlazak najkvalitetnijeg dela stanovništva ove zemlje", kazao je Kavazović na današnjoj sednici Sabora IZ, objavila je agecija MINA.

On je ocenio da Bošnjaci-muslimani, kao najbrojnija grupa gradjana u BiH, moraju da pokažu najveću odgovornost, da bi uspešno obavljali javne poslove.

"Samo tako ćemo biti verodostojni u svom narodu i biti primer dugim građanima da s nama zajedno grade bolje i pravednije društvo i modernu i snažnu Bosnu i Hercegovinu", kazao je poglavar IZ.

Navodeći da "živimo u nemirnim vremenima i na granicama susretanja i preplitanja Istoka i Zapada", Kavazović je je istakao da su Bošnjaci-muslimani u BiH "autentičan evropski narod, duboko ukorenjen u evropskom tlu, s evropskim identitetom i tradicijom, ništa manje vrednom u odnosu na druge evropske narode".

"Mi želimo multietničku, multikonfesionalnu modernu državu BiH, uspostavljenu na principima demokratije i vladavine prava. Želimo da se u takvoj BiH poštuju sve religije podjednako, kao i prava svakog čoveka, na osnovu evropskih principa o pravima i slobodama svakog pojedinca", rekao je poglavar IZ.

Dodao je da su odnosi IZ korektni s Katoličkom crkvom i Jevrejskom zajednicom u BiH, dok se sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) nastoji da se grade bolji odnosi, posebno dijalogom i razgovorima u Međureligijskom veću BiH.

Na današnjem Saboru IZ u BiH za predsednika Sabora izabran je Ethem Bičakčić, nekadašnji premijer Federacije BiH.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track