VLADA RS UPUTILA NOVI IZVEŠTAJ SAVETU BEZBEDNOSTI: Podrška Dejtonu i teritorijalnom integritetu BiH
Foto: RTRS

POLITIKA

VLADA RS UPUTILA NOVI IZVEŠTAJ SAVETU BEZBEDNOSTI: Podrška Dejtonu i teritorijalnom integritetu BiH

Bosna i Hercegovina -

Vlada Republike Srpske usvojila je novi izveštaj upućen Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kojem je potvrdila svoju posvećenost Dejtonskom sporazumu, suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH.

Izveštaj se odnosi na period oktobar 2022. do maja 2023. godine i u njemu je Vlada RS, kako je danas saošteno, izrazila svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH.

Vlada RS naglašava neophodnost poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma od svih relevantnih aktera i potvrđuje svoju posvećenost tom sporazumu, suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH.

U drugom delu izveštaja naglasak je stavljen na, kako je navedeno, značajan politički napredak koji je BiH postigla posle izbora održanih u oktobru 2022. godine, kada je rekordnom roku postignut politički sporazum bošnjačkih, srpskih i hrvatskih stranaka na nivou BiH.

Treći deo izveštaja bavi se integracijom BiH u Evropsku uniju, kao i naporima usmerenim na regionalnu integraciju.

"Odluka Evropskog saveta iz decembra 2022. godine, kojom se BiH dodeljuje status kandidata za članstvo u EU predstavlja važnu prekretnicu, a RS se nada i očekuje da će doprineti naporima na integracijama u EU, i na nivou BiH i u entitetima", ističe se u dokumentu.

Dodaje se da RS ostaje posvećena sprovođenju neophodnih reformi na putu BiH ka članstvu u EU, istovremeno vodeći računa da se poštuju ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti.

U četvrtom delu izvještaja naglašava se da mir u BiH nije narušen "uprkos izjavama nekih koji šire strah i pozivaju na strano uplitanje u još većoj meri".

Ocenjeno je da se stranim uplitanjem u BiH, mada često dobronamernim, podriva razvoj i stabilnost BiH.

Iznete su i oštre kritike na račun rada Ustavnog suda BiH, uz ocene da njime dominiraju stranci i da je legitimitet tog suda doveden u pitanje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track