SKANDALOZNO! ŠMIT OPET PROTIV SRBA: Poništio dva zakona Republike Srpske!
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

SKANDALOZNO! ŠMIT OPET PROTIV SRBA: Poništio dva zakona Republike Srpske!

Bosna i Hercegovina -

Nemački diplomata i "visoki predstavnik" u BiH Kristijan Šmit rekao je da je „odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske“.

Šmit je dodao da je on odlučio da će ovi zakoni biti poništeni, odnosno da su zakonodavni postupci njegovom odlukom završeni.

On je dodao da će izmeniti i Krivični zakon BiH tako što će se radnje kojima se, kako kaže, narušava ustavni poredak BiH tretirati kao krivično delo.

„Oni koji pokušavaju da sruše ustavni poredak moraju biti procesuirani, oni će snositi posledice za svoje postupke“, rekao je Šmit na konferenciji za novinare i istakao da su „sve opcije na stolu“.

Šmit je u današnjem obraćanju zapretio da su i dalje sve opcije na stolu, kao i bonska ovlašćenja.

„Nedavnim odlukama NSRS se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Dejtonski sporazum. On je sačinjen, možda prekasno, ali u nameri da zaustavi strašni rat, strašne zločine i ono što su podnosili građani ove zemlje dugo vremena - bez obzira da li se radilo o Srebrenici ili Sarajevu. Na nama je da osiguramo da se takvo ne desi nikada te da osiguramo integrisanu demokratsku državu koja poštuje narode i ostale“, rekao je Šmit.

On je istakao da entitetske skupštine nemaju nadležnost, nemaju pravo da regulišu jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija, kao što je Ustavi sud BiH.

„Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente kao što su odluke visokog predstavnika. Ne treba ni zaboraviti ko će snositi najteže posledice ovog avanturizma vladajuće koalicije u RS. Posledice ne treba da snose građani RS-a, ja ih poštujem kao i sve građane BiH, i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju ideje pojedinaca“, kazao je Šmit.

On je istakao da politički predstavnici u RS-u pokušavaju da ugroze vladavinu prava i stvore haos.

Izbor Kristijana Šmita za visokog predstavnika nije odobren u Savetu bezbednosti UN, kako je predviđeno Dejtonskim sporazumom, zbog čega ga Republika Srpska ne priznaje.

Podsetimo, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da „Republika Srpska neće prihvatiti ni jednu odluku lažnog visokog predstavnika“.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track