DODIK: Potpisaću zakone koje je poništio Šmit, on glumi ludu po Sarajevu
Foto: Printscreen/Pink

DODIK: Potpisaću zakone koje je poništio Šmit, on glumi ludu po Sarajevu

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će odmah po okončanju potrebnih procedura potpisati poništene zakone o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika na prostoru tog entiteta.

Ta dva zakona, koja je Skupština Republike Srpske usvojila 21. i 27. juna, visoki predstavnik Kristijan Šmit poništio je 1. jula, uz ocenu da je njima izvršen udar na ustavni poredak BiH, a time i na Dejtonski mirovni sporazum.

Dodik je danas rekao da situaciju olakšava to što je Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske povukao ranije donetu odluku o stavljanju veta na ta dva zakona. Klub Bošnjaka je povukao veto jer je Šmit stavio van snage dva sporna zakona i obustavio sve dalje procedure u vezi sa njima.

Povodom odluke EU da odobri 303 miliona evra bespovratnih sredstava za četiri nova infrastrukturna projekta u Federaciji BiH, a ni za jedan iz Republike Srpske, Dodik je novinarima u Banjaluci kazao da Unija time „deli BiH“.

Kristijan Šmit
foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

„Moje pitanje je na koji način misle, bez zajedničkih odluka u Sarajevu, da primene to što su juče odlučili (odobrili 303 miliona evra za infrastrukturne projekte u Federaciji BiH)“, kazao je Dodik.

Naveo je da je EU suspendovala sredstva za deo koridora Pet-ce (Vc) u Republici Srpskoj, od Doboja do Modriče, i dodao da u tom entitetu neće biti prihvaćen „takav ponižavajući odnos“.

„Na ovaj način briselska administracija zatvara bilo kakve moguće aktivnosti na realizaciji onoga što oni žele“, rekao je Dodik.

Naveo je da takav postupak EU neće promeniti stavove Republike Srpske, jer njen „narod nije spreman da proda svoju slobodu i karakter za određenu sumu novca“, koju bi mu dodelili u vidu donacija.

Dodik je rekao i da Republika Srpska „ne želi nikakav sukob“ i ponovio da Šmit nije legalno izabrani visoki predstavnik, već „dobro plaćena osoba koja glumi ludu po Sarajevu“.

Naveo je i da EU traži od Republike Srpske da prihvati Kristijana Šmita kao visokog predstavnika i njegovo nametanje zakona, i dodao da to neće učiniti.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track