DOBILI ODGOVOR IZ UKRAJINE: Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv Dodika u slučaju "Ikona"
Foto: Fonet

NISU PRONAĐENI DOKAZI

DOBILI ODGOVOR IZ UKRAJINE: Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv Dodika u slučaju "Ikona"

Bosna i Hercegovina -

Tužilaštvo BiH je donelo odluku o nesprovođenju istrage u predmetu "Ikona", u vezi sa pozlaćenom ikonom iz Luganska, koju je bivši član Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu 2020. godine.

Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine dobilo odgovor u vezi sa molbom za međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je ikona nezakonito premeštena, ukradena sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umetničku vrednost.

Navedeno je i da ta ikona ne pripada nacionalnom kulturnom nasleđu Ukrajine i da nije nacionalna vrednost, posle čega su istražitelji u Ukrajini zatvorili navedeni postupak, potvrđeno je sarajevskom portalu Kliks u Tužilaštvu BiH.

- Sledom navedenog, a i provedenih dodatnih istražnih radnji u BiH, u Tužilaštvu BiH je u predmetu doneta naredba o neprovođenju istrage - navodi se u tekstu.

Prilikom posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova BiH 2020. godine Dodik, koji je u to vreme bio srpski član Predsedništva BiH, poklonio je Lavrovu ikonu iz Luganska, a ambasada Ukrajine u BiH potom je obavestila Ministarstvo spoljnih poslova BiH da imaju opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtevaju povratak ikone.

Lavrov je nakon toga vratio ikonu u Bosnu i Hercegovinu.

Potom je Tužilaštvo BiH formiralo predmet "Ikona".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track