KRVAVA RAMZA ČEKA KAZNU: Izašla sa robije zbog jezivog ubistva supruga, a onda DOHVATILA SEKIRU i presudila rođenoj majci
Foto: FaAcebook printscreen

vrhovni sud

KRVAVA RAMZA ČEKA KAZNU: Izašla sa robije zbog jezivog ubistva supruga, a onda DOHVATILA SEKIRU i presudila rođenoj majci

Bosna i Hercegovina -

Ramza Karajčić (65) iz Kozluka kod Zvornika, koja je odležala petogodišnju kaznu zatvora jer je budakom ubila muža Ramadana, ponovo se našla pred Vrhovnim sudom Republike Srpske, ali sad zbog teškog ubistva majke Namke Kokić (83) koju je sekirom izudarala po glavi.

Nepravosnažnom presudom Okružnog suda u Bijeljini Ramza Karajčić je za ubistvo majke osuđena na 12 godina zatvora, međutim, presuda nije zadovoljila ni tužilaštvo, a ni odbranu koji su uložili žalbe.

Tužilaštvo je od Vrhovnog suda Republike Srpske u utorak zatražilo da Karajčićevoj poveća kaznu i da je osudi na dugotrajni zatvor. S druge strane odbrana smatra da za to nema osnova i tražila je da se Karajčićeva oslobodi optužbe ili da se prvostepena presuda ukine i postupak vrati na novo suđenje.

Na žalbenom ročištu republički tužilac Mahmut Švraka u sudnici je kratko naveo da je žalba podnesena zbog preniske kazne.

- Podržavam sve navode iz pismene žalbe Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini - kratko je rekao Švraka.

Dušan Marjanović, branilac Karajčićeve, istakao je da je žalbu podneo iz svih žalbenih razloga odnosno bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja u prvostepenoj presudi, ali i zbog visine izrečene kazne koju smatra prestrogom.

- Neću ponavljati i čitati navode iz pisane žalbe, ali očekujemo da se žalba odbrane uvaži i da se Ramza oslobodi optužbe ili da se prvostepena presuda ukine i predmet vrati na novo suđenje - rekao je Marjanović.

Ramzino ponovno pojavljivanje pred Vrhovnim sudom RS nije promaklo ni predsedniku veća sudiji Veljku Ikanoviću.

- Koliko se mi dugo nismo videli - upitao je sudija optuženu aludirajući da je već radio na predmetu kada je osuđena za ubistvo muža.

- To je bilo pre nekih sedam-osam godina - kratko je odgovorila optužena.

Karajčićeva se tereti da je majku ubila 25. avgusta 2020. godine u kući u Kozluku u kojoj su zajedno živele. U optužnici se navodilo da se radi o svirepom ubistvo, a kao motiv su se pominjale nesuglasice koje su majke i ćerka imale.

Navodi se da je Ramza majku oborila na pod u hodniku kuće, a zatim je otišla u sobu i donela manju sekiru sa sečivom od 11 centimetara.

- Dok je starica ležala na leđima oštricom sekire zadala joj je pet udaraca u glavu u predelu očiju. Nanela joj je smrtonosne povrede u vidu zaseka, preloma čeone kosti, nosnih kostiju, nagnječenja mozga... Te povrede su prouzrokovale veliku fizičku bol i patnju oštećene usled kojih je na mestu ostala mrtva - navodi se u optužnici.

Ramza je nakon ubistva sama otišla u policijsku stanicu u Kozluku i prijavila šta je učinila. Odbrana je tokom suđenja tvrdila da je ubistvo počinjeno u stanju bitno smanjene uračunljivosti odnosno u stanju afekta i gneva jer je majka često udarala Ramzu štapom, vređala je i slično. Čak su pominjali i mogućnost samoodbrane.

Ramza je inače 30. juna 2009. godine ubila muža Ramadana Karajčića (52) koga je usmrtila sa 41 udarcem budakom po glavi i grudima dok je ležao na kauču. Osuđena je na pet godina zatvora, a u presudi se navodilo da je na strani optužene bio niz olakšavajućih okolnosti.

U obzir je uzeta činjenica da je njihovo troje dece nije krivilo za zločin jer je Ramadan navodno često znao da je maltretira fizički i psihički.

(Kurir.rs/Crna hronika)

Bonus video:

00:26

UŽAS U BOLEČU: Zatečena tela muškarca i žene, nađeni nož i pištolj, ČUO SE PUCANJ!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track