ODBIJENI SVI PRIGOVORI ODBRANE: Dodik 16. oktobra na prvom ročištu pred Sudom BiH
Foto: screenshot Pink tv

predsednik rs treba da se izjasni o krivici

ODBIJENI SVI PRIGOVORI ODBRANE: Dodik 16. oktobra na prvom ročištu pred Sudom BiH

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik trebalo bi da se 16. oktobra pojavi na prvom ročištu pred Sudom BiH pošto je taj sud prethodno odbio sve prigovore njegovih advokata, objavio je sarajevski Dnevni avaz.

Dodik bi tada trebalo da se izjasni o krivici, koju mu na teret stavlja Tužilaštvo BiH u optužnici podignutoj protiv njega.

Dodikova advokati u prigovorima su tvrdili da krivično delo za koje je Dodik optužen, odnosno nesprovođenje odluka visokog predstavnika "ne postoji, jer je (visoki predstavnik u BiH Kristijan) Šmit nelegalan".

Sud BiH je ranije u dva puta odbio zahtevi Dodikove odbrane za izuzeće sutkinje Јasmine Dedović - Ćosić, koja je potvrdila optužnicu.

Dodikov advokat Goran Bubić smatra da Dodik "neće imati pravično suđenje", jer Dodik nije dao saglasnost za kandidaturu Dedović - Ćosić za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, u vreme kada je bio član Predsedništva BiH.

Posle Dodikovog izjašnjenja o krivici glavni poretres, kako je ranije potvrđeno iz Suda BiH, vodiće sudija koji će biti određen slučajnim odabirom.

Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić optuženi su za nesprovođenje i nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

Visoki predstavnik u BIH Kristijan Šmit je 1. jula nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH, prema kojima se bilo koje službeno lice koje ne izvršava i ne poštuje odluke visokog predstavnika, može kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

00:20

IZ HRVATSKE DOLAZE SRAMNI PODACI O ŽRTVAMA U JASENOVCU! Dodik: Komunistička vlast je onemogućila identifikaciju svih žrtava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track