DODIK ODLIKOVAO ORBANA I BAJU MALOG KNINDŽU: Mađarskom premijeru najviši Orden Republike Srpske na ogrlici (FOTO)
Foto: Beta

DODIK ODLIKOVAO ORBANA I BAJU MALOG KNINDŽU: Mađarskom premijeru najviši Orden Republike Srpske na ogrlici (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

Pod sloganom "Simbol slobode" obeležava se 9. januar – Dan Republike Srpske. Proslava je počela juče polaganjem venaca, odavanjem pošte palim ratnicima i svečanom akademijom.

Najvišim odlikovanjem Ordenom Republike Srpske na ogrlici odlikovan je predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da će mu ovo odličje lično uručiti u februaru.

Dodik je odlikovanja uručio zaslužnim ličnostima i institucijama koje su imale veliku ulogu u stvaranju i očuvanju Republike Srpske. On je istakao da mu je čast što povodom Dana Republike ima priliku da govori o odlikovanim ljudima, jer to zaslužuju pažnjom prema Srpskoj, a među njima su i profesor emeritus Nenad Kecmanović i srpski akademik Matija Bećković.

Među odlikovanima su umetnik Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, kome je Dodik uručio Orden Njegoša prvog reda. Inače, ovaj umetnik je povodom današnjeg 32. rođendana Srpske objavio pesmu "Republiko Srpska". Ceremoniji uručivanju odlikovanja u Kulturnom centru Banski dvor prisustvuju premijer Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, kao i ministri u Vladi Srpske.

Svečanosti prisustvuju i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić. U Kulturnom centru Banski dvor prisutni su i srpski akademik Matija Bećković, profesor emeritus Nenad Kecmanović, svetski i evropski prvak u džudou Nemanja Majdov, te ostale visoke zvanice iz svih sfera društvenog života.

Centralni događaj, svečani defile, na kojem će učestvovati oko 3.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, javnog i civilnog sektora Republike Srpske, počinje u 17 časova.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

00:39

PREDSEDNIK SRBIJE U REPUBLICI SRPSKOJ: Vučić i Dodik sutra na obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u Oluji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track