"PREPOZNALA SAM JE SAMO PO RUKAMA I NOGAMA" Svi u suzama tokom svedočenja majke poginule doktorke: Nazvala me, REKLA MI PLAČUĆI...
Foto: Printscreen Facebook, Shutterstock

mesec dana se borila za život

"PREPOZNALA SAM JE SAMO PO RUKAMA I NOGAMA" Svi u suzama tokom svedočenja majke poginule doktorke: Nazvala me, REKLA MI PLAČUĆI...

Bosna i Hercegovina -

Okupljeni u prostoriji pored sudnice plakali su zajedno s Adelom Suljić, majkom doktorice Alme Suljić, u nastavku suđenja Arminu Berberoviću, optuženom za tešku saobraćajnu nesreću u sarajevskom naselju Marindvor u kojoj su poginule lekarke Azra Spahić i Alma Suljić, piše Avaz.

Nesreća se dogodila 26. maja 2023. godine u 23.30 sati na raskrsnici ulica Maršala Tita i Dolina, pri čemu je Berberović svojim automobilom na licu mesta usmrtio Azru Spahić, a Alma Suljić je zadobila povrede od kojih je naknadno preminula.

U potresnom svedočenju, koje je na momente prekidala, Adela Suljić je rekla da je za tešku nesreću saznala od ćerke Edine, koja je kobne noći bila s Almom i Azrom, a i sama je teško povređena.

Alma Suljić
foto: Printscreen/Facebook

Edina je sve vreme plakala, bila je izgubljena

- U petak uveče u 11.30 bila sam kod kuće. Zazvonio je telefon, nazvala me i rekla plačući da ih je udario auto. Ja sam rekla: “Dobro, dobro, nije ništa ozbiljno.” Ona je na to rekla: “Mama, Azra nije dobro, mislim da nije živa, Alma nije dobro”. Edina je celo vreme plakala, bila je izgubljena - rekla je na početku Adela Suljić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pozvala je Alminog muža i odmah su svi otišli na KCUS, Alma je već bila u komi.

- Kada sam došla, Edina je bila sva krvava. Obraz joj je bio oguljen, krvarila je, zub joj je bio slomljen, a usna rasečena. Na sebi je imala belu jaknu natopljenu krvlju. Kasnije mi je rekla da je to Almina krv - ispričala je majka Adela.

Porodici su predali Almine stvari, njen nakit koji je bio sav krvav i narukvicu koja je bila sva slomljena. Alma je intubirana i prebačena na Kliniku za anesteziju i reanimaciju KCUS-a. Adela je insistirala da se pregleda i Edina, koja je nakon nesreće udarila glavom.

Bolnica
foto: Shutterstock

Nakon toga lekari su im saopštili strašnu vest o Alminom stanju.

- Rekli su nam da joj je lobanja slomljena na više mesta, sinusi, kičma na nekoliko mesta. Rekli su da odavno nisu imali težeg pacijenta. Apsolutno nisu imali odgovore na sva naša pitanja o prognozama – rekla je Adela Suljić.

Porodica je svaki dan bila u Kliničkom centru iščekujući tračak nade za Almino ozdravljenje, međutim svaki dan su dobijali samo gore informacije.

- Alma je u subotu, 27. maja, prvi put hitno operisana, došlo je do izliva krvi u mozak, bila je na rubu života i smrti. Operacija je dobro prošla. Sutradan je opet hitno operisana, pojavio se otok mozga. Imali smo razgovor, rečeno je da joj je veći deo mozga nepovratno oštećen, da su joj pluća u kritičnom stanju. Pitali smo kakve su prognoze, nisu odgovorili - kaže majka.

Poslednje reči svojoj ćerki

Ona i suprug su u ponedeljak ujutro otišli u Bihać na dženazu Azri Spahić, osetili su potrebu i želju da odu na dženazu. Kad su već bili na autoputu, Almin suprug ih je pozvao da se hitno vrate jer se Almi stanje pogoršalo i pluća su joj otkazala.

Morali su da potpišu odobrenje da se Alma stavi na poseban aparat bez kojeg njena pluća ne bi mogla funkcionisati i odmah bi umrla.

- Morali smo birati između smrti i trunke spasa. Bila je priključena na aparat, lekari su pokušali da učine sve što je u njihovoj moći. Da Klinički centar nije imao taj aparat, Alma bi odmah umrla. Sve je bilo vrlo rizično. Svaki dan smo bili gore, svaki put smo dobili isti odgovor da odavno nisu imali težeg pacijenta i da je sve u Božjim rukama – rekla je Adela Suljić.

bolnica, bolnička soba, bolnićki krevet
foto: Shutterstock

Uz tešku pauzu i plač nastavila je svedočenje te je kazala kako je njena ćerka Alma četiri nedelje bila u komi. Od trenutka udara izgubila je svest i više nije dolazila k sebi.

- Bila je u komi do 23. juna, u petak. Tri puta sam ulazila kod nje, poslednji put kad sam došla sama – počela je da priča majka i teško nastavila:

- Bilo je to u četvrtak uveče, 22. juna. Otišli smo gore poslednji put, zadnji put sam je videla. Prva dva puta kad sam je videla, glava joj je bila umotana, bila je pokrivena, videla sam joj noge, stopala i ruke, otkucaji srca su joj bili na 36 - nastavila je kroz jecaje majka Adela:

- Svi smo došli da se pozdravimo. Rekla sam joj da se ne boji, da smo svi tu. Pustili su nas da se pozdravimo.

23. juna u 00:53 lekar im je javio da se Alma preselila, piše Avaz.

- Alma nije bila prepoznatljiva. Prepoznala sam je samo po rukama i nogama, to je ostalo isto, celo telo je bilo natečeno, to nije bila ista osoba - objasnila je majka Adela.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Preneo: M. N.

Bonus video:

00:16

STRAVIČNA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U TOPONICI: U sudaru dva automobila ima POGINULIH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track