NEBOJŠA MEDOJEVIĆ: Ovo je narodni bunt protiv diktatora Mila Đukanovića!
Foto: Vijesti

"Protesti zbog kontinuirane krađe izbora"

NEBOJŠA MEDOJEVIĆ: Ovo je narodni bunt protiv diktatora Mila Đukanovića!

Crna Gora -
I dan nakon policijskog divljanja, na ulice je izašlo oko 10.000 ljudi. Od toga trena ovo više nisu protesti DF, već narodni bunt protiv diktatora i borba za osnovna ljudska prava, poručio poslanik Demokratskog fronta

Zbog kontinuirane i organizovane krađe izbora, koja je već dokazana i registrovana u izveštajima i Evropske komisije State Departmenta i odbijanja (Mila) Đukanovića da sprovede neophodne reforme izbornog sistema i odustane od krađe, Crna Gora se nalazi u političkoj krizi od 2012. godine, kazao je poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević na konferenciji za novinare koju je organizovao AECR u svom sedištu u Briselu.

"Nakon pokradenih predsedničkih izbora DF je bojkotovao Parlament i još tada zagovarao mirne, nenasilne, demokratske proteste. Ipak smo prihvatili sugestije EK da problem nepoverenja i nelegitimnosti izbornog procesa rešavamo kroz institucije sistema, pre svega u Parlamentu i Pravosuđu, gdje je trebalo da se usvoje izmene izbornih zakona i utvrdi politička i krivična odgovornost aktera izborne krađe. Zbog javnog odbijanja da dozvoli bilo kakve istinske promene, i zbog nastavljanja primene sistema izborne krađe, višemesečni rad u Parlamentu je doživeo fijasko.

Nebojša Medojević, Foto: Vijesti
Nebojša Medojević, Foto: Vijesti

Kontrolom Ustavnog suda Đukanović je uspeo da iz usvojenih zakona izbace sve prethodno usaglašene i ugrađene mehanizme za prevenciju izbornih krađa", rekao je Medojević.Dodaje da je danas Crna Gora zemlja u kojoj izborni sistem praktično nema zakonsku osnovu i faktički ne postoji.

"DF je zbog toga odlučio da se za svoje političke i demokratske zahteve za fer izborima, koje bi organizovala prelazna Vlada, izbori mirnim i demokratskim protestima, koji su prijavljeni u skladu sa zakonom. Nakon 21 dana neprekidnih mirnih protesta, Đukanović je odlučio da ih prekine silom i suprotno zakonu. Prebijani su i hapšeni poslanici koji su pružali pasivni otpor. Jedan član Predsedništva DF je prebijen i zbog povreda hospitalizovan, a policija je koristila i suzavac i kriminalce obučene u uniformu policije, komunalne policije i drugih službi. Đukanović je suspendovao institucije , Ustav i zakone, i izveo državni puč, čime je preuzeo kompletnu odgovornost za eskalaciju krize i nasilja", rekao je Medojević.

Reakcija građana na, kako je rekao Medojević, "brutalnu primenu sile" prema mirnim demonstrantima je bila veličanstvena."I dan nakon policijskog divljanja, na ulice je izašlo oko 10.000 ljudi. Od toga trena ovo više nisu protesti DF, već narodni bunt protiv diktatora i borba za osnovna ljudska prava".

On se posebno zahvalio AECR koji je, kako je rekao, odmah pomogao PzP-u kao punopravnom članu ove asocijacije, da se politički stavovi DF-a glasnije čuju u Briselu."I da svi znaju da su naši zahtevi demokratski i da mi želimo političko rešenje krize, formiranje prelazne Vlade koja bi organizovala fer izbore i tako rešila krizu mirnim, političkim sredstvima. Đukanovićev izbor da nasiljem rešava političku krizu je doveo zemlju na ivicu građanskog rata, i vreme je da se sve demokratske strukture u zemlji, ali i u EU angažuju u sprečavanju eskalacije sukoba i mogućeg građanskog rata u koji Đukanović neodgovorno gura Crnu Goru. Svi moramo insistirati na demokratskom i političkom rešenju, a to je upravo ono što traži DF", rekao je Medojević.

Fer i pošteni izbori su, kako je dodao, mimum civilizacijske zrelosti Crne Gore i to podržava sve veći broj građana. Medojević je poručio da zemlja kandidat za EU i NATO ne može dopustiti "još jedne pokradene izbore, nezakonitu upotrebu policije protiv mirnih demonstranata i nasilje kao metod borbe sa političkim protivnicima"."Očekujemo od kolega i AECR da obaveste sve naše sestrinske stranke o dubokoj i opasnoj političkoj krizi u Crnoj Gori, i o borbi demokratske opozicije protiv diktatora, koji je spreman da izazove građanski rat, samo da bi sačuvao nekontrolisanu vlast i svoj korumpirani sistem.

Režim je već inicirao nasilje ubacivanjem grupa huligana koje su trebale da napadima na policiju isprovociraju upotrebu sile i suzavca. Činjenica da policija nije privela nijednog od tih huligana koji je gađao policiju i koji su teško povredili 18 naših redara, dovoljno govori o tome ko je stvarni naručilac tog pokušaja izazivanja nasilja, tokom mirne i veličanstvene šetnje desetine hiljada građana u nedelju uveče", zaključio je Medojević.

(Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track