CRNOGORSKI REPERI OPEVALI PAD VLADARA: Stihovi zapalili internet od Bara do Pljevalja! (VIDEO)

Sastav Freiheit

CRNOGORSKI REPERI OPEVALI PAD VLADARA: Stihovi zapalili internet od Bara do Pljevalja! (VIDEO)

Crna Gora -
Pesma je od skoro mesec ili dva ja mislim, ali je sada bio trenutak da se objavi. To je zato što gospodar oseća i zna da se njegovoj vladavini bliži kraj, pa smo tako i mi kao njegovi najodaniji podanici osetili da je pravo vreme da i najavimo pad, priča autor

Korisnici društvenih mreža, poneseni aktuelnim dešavanjima, širom Crne Gore dele pesmu “Sudbinu u ruke”, pitajući se ko je njen autor, ali i hvaleći tekst koji je “savršeno opisao političku i društvenu situaciju u Crnoj Gori”.

Naime u pesmi se crnogorska politička scena opisuje se kao mesto koje “vrvi od foliranata, od mutnih vladara i manipulanata”, ali i rečima “standardna koalicija, beskorisna opozicija, zaglupljen narod i korumpirana policija”.U razgovoru za “Vijesti”, član sastava koji se krije iza imena “Freiheit” (sloboda), a koji je i zaslužan za ovu numeru, otkrio je više o sebi i tome kako je nastala pesma “Sudbinu u ruke”, insistirajući u isto vreme na anonimnosti.Iako pesmu na Youtube kanalu prati fotografija policajaca sa nedavno održanog protesta, 24-godišnji sagovornik “Vijesti” tvrdi da je numera nastala ranije.“Pesma je od skoro mesec ili dva ja mislim, ali je sada bio trenutak da se objavi. To je zato što gospodar oseća i zna da se njegovoj vladavini bliži kraj, pa smo tako i mi kao njegovi najodaniji podanici osetili da je pravo vreme da i najavimo pad”, priča on.

Kada je u pitanju inspiracija, on kaže da ga je na snimanje ove pesme nateralo “ništa drugo do muka i ljutnja”.“Konkretne inspiracije nema, ovo su jednostavno naši životi. Samo što mi se smučilo više to da smo stvarno svi svesni svega, čak su i oni svesni, naša elita - znaju oni dobro što i kako rade, ali eto - niko ništa nije radio po tom pitanju do maloprije. Sad se to menja. Bes se nakupio”, ističe sagovornik Vijesti koji je magistrirao arhitekturu, a kojem su strast pisanje i muzika.

Prema njegovim rečima “Freiheit” okuplja vršnjake koji su zajedno pohađali gimnaziju, ali je numeru “Sudbinu u ruke” napisao sam.“Samo u ovom slučaju i tekst i muziku sam napisao sam. Ne iskreno, nisam imao pomoć, jer naši recepti se vrte oko jakog ritma, jednostavnih rifova i poruka iz srca”, kazao je on, otkrivajući da se ranije nije interesovao za hip hop, te da nije imao sličnih iskustava.

“Za mene je rep mrtav. To je nekad bio bunt, i kod nas i u Americi, a sad, čak i ta stara škola radi sa svakakvim silikonskim starletama, od Niki Minaž pa do JK. A u ovom slučaju, trebalo je sabiti našu muku u četiri minuta. Mada, i podgorički akcenat zvuči surovo, prljavo i bezobrazno - pravi odraz društva i države koji zvuči agresivnije od drugih, tako da je na neki način ova pjsma i morala da bude izrepovana, a ne otpevana”, ističe on.

Autor ove numere dodao je i da mu za pisanje teksta nije trebalo ni celo popodne.“Svi mi donekle nosimo to u nama, tako da nije teško naći to u sebi. Pogotovo ne kad nam životi zavise od toga kako nam je država uređena, pa se svi stalno nosimo s tim. Svi to imamo u sebi, samo je potreban pravi kontekst da se to izvuče na pravi način”, tvrdi on.Sagovornik “Vijesti” u svojoj pjesmi osvrnuo se i na svoje vršnjake (“Omladina crna, nema nade, ni motiva, za sve je drugi kriv, za sve država kriva, ako ću bez mene išta ja da mijenjam, s protesta u kafić na dojč i par piva), ali i na druge pojave iz crnogorske svakodnevice.Na pitanje da li oni kojima se dopala numera mogu očekivati još sličnih ili možda, potpuno drugačijih, član “Freiheita” kaže:“Jedna je dovoljna da bude himna, ali ako Vladar pritisne jače, onda će biti još pesama. Žestoke sigurno i ne sve baš u rep fazonu. A onima kojima se nije dopala samo poruka, nego čak i muzički fazon, samo neka zapamte ime 'Freiheit'. Za to se i borimo, zar ne?”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track