DIRLJIVO PISMO CRNOGORSKE MAJKE SINOVIMA: Đeco moja, zbog vas ću večeras biti na ulici!
Foto: Facebook/Iva Brajković

Poruka koja je zapalila društvene mreže

DIRLJIVO PISMO CRNOGORSKE MAJKE SINOVIMA: Đeco moja, zbog vas ću večeras biti na ulici!

Crna Gora -
Ja ću opet biti na ulici. Ovoga puta niko se više ne smije. Radujemo se nadolazećoj slobodi. Bićete sa mnom. U mom srcu, u mojim mislima

PODGORICA - Uoči večerašnjeg velikog antirežimskog protesta u Podogrici društvenim mrežama širi se pismo jedne crnogorske majke posvećeno njenim sinovama. Reč je o aktivistkinji Pokreta za promene Ivi Bajković, koja na svom Fejsbuk profilu na dirljiv način objašnjava svojoj deci zašto će večeras protestovati za promene u Crnoj Gori.

Region ja za nju saznao posle objavljene fotografije na kojoj ona hrabro i prkosno staje ispred do zuba naoružanog kordona crnogorske policije.

Poruku koju je Iva napisala dan uoči protesta, prenosimo u celini i u integralnoj verziji:

"Poruka za moju đecu,

Dragi moji sinovi, pošto više ne brojim dane nego sate do nagovještaja slobode, osjećam potrebu da vam i na ovaj način objasnim šta to vaša majka radi. Naime, nikada nisam bila najbolja mama na svijetu i nisam vam puno toga obezbijedila.

Čak nisam uvijek ni bila tu kada sam vam trebala. Ali to ne znači da sam osjećala manje ljubavi prema vama. Naprotiv. Ta ljubav me tjerala naprijed čak i kada je izgledalo da je sve propalo i da se nema više kud.

Tjerali ste me da ustanem kada sam željela samo da ostanem da ležim i da me svi ostave na miru. Pa i kada sam izašla da spavam pod ovim šatorima, opet sam imala u glavi vas dvojicu. Jer ako već ne mogu da nadoknadim propušteno vrijeme - mogu da uradim samo jedno.

Da probam da vam ostavim malo bolju zemlju od one u kojoj ste rođeni. I znam da je čudan osjećaj da radiš nešto u šta vjeruješ dok ti se svi okolo smiju. Možda ste i vas dvojica osjetili dozu nelagode zbog grubih komentara, ali i to je prošlo.

Kada sam stala ispred onog kordona, ja sam vidjela vaša lica i znala sam da im branim imaginarni prolaz do vas dvojice. Možda će sjutra sloboda napokon ući na velika vrata, ali želim da vam poručim nešto.

Kao što sam rekla, nisam vam obezbijedila puno toga, ali jedno jesam. Kao prvo - vi ste ti koji dolaze, i ne smijete dozvoliti više ni jednom političaru da zasjedne u fotelju a da se ne boji građana. Dužni ste da pružite otpor svemu što zaudara. Pa čak i da ja sjedim u toj fotelji, ako loše radim morate izaći i urlati na sav glas da se sklonim.

Nemojte dozvoliti da vas uljuljka osrednjost. Ona je opasna. Osrednjost je mirenje sa sudbinom i čekanje boljih dana, a oni neće doći ukoliko se ne izborite za njih. Želim da budete svjesni da živite u jednoj zemlji koja je od vas napravila to što jeste, ona vas je oblikovala, formirala - dužni ste joj, da svakoga dana uradite nešto dobro, neku sitnicu koja od vas pravi bolje ljudi i čini vaše okruženje boljim mjestom za život.

Ja ću sjutra opet biti na ulici. Ovoga puta niko se više ne smije. Radujemo se nadolazećoj slobodi. Bićete sa mnom. U mom srcu, u mojim mislima.

Jer dolazi SUBOTA."

(Foto: Facebook/Iva Bajković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track