Najnovije vesti

GARANCIJA ZA KREDIT: Crna Gora založila zlato vredno 45 miliona evra u Švajcarskoj!
Foto: Printscreen Yt

Razdužuju se

GARANCIJA ZA KREDIT: Crna Gora založila zlato vredno 45 miliona evra u Švajcarskoj!

Crna Gora
PODGORICA - Crnogorske zlatne rezerve od 38.477 unci, koje su založene za kredit u Švajcarskoj, oslobađaju se 11. aprila 2017. godine

Prema sadašnjem kretanju cena zlata, koje su već tri sedmice u padu, unca je u ponedeljak vredela 1.088 dolara, što znači da su crnogorske rezerve zlata tog dana iznosile 42 miliona dolara, odnosno 45,2 miliona evra, piše Pobjeda. Zlato se nalazi u švajcarskoj Kredit Svis banci kao garancija za zajam od 150 miliona evra.

Pitanje zlatne rezerve ponovo je aktuelizovano ovih dana povodom obračuna učešća crnogorskog javnog duga u bruto društvenom proizvodu (BDP). Zlato je uračunato u državne rezerve i za toliko je oboren procenat javnog duga a u Ministarstvu finansija kažu da tu nema ništa sporno, navodi se u tekstu.

"Poslednja rata kredita prema Kredit Svis, u iznosu od 30 miliona evra, za koji kao kolateral služi zlato, biće otplaćena 11. aprila 2017. godine", pojasnili su iz crnogorskog Ministarstva finansija. Nakon što bude otplaćen ovaj aranžman, zlato će biti vraćeno u posed države Crne Gore.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...