MILO POBEDNIK: Đukanović dobitnik priznanja za promovisanje kriminala i korupcije!
Foto: Dado Đilas

Odlukom 50 novinara OCCRP

MILO POBEDNIK: Đukanović dobitnik priznanja za promovisanje kriminala i korupcije!

Crna Gora -
PODGORICA - Premijer Crne Gore Milo Đukanović dobio je priznanje OCCRP kao osoba godine zaslužna "promovisanje kriminala, korupcije i necivilnog društva"

Za to priznanje, Đukanovića je kandidovala izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović.

"Prvi posao mu je bio predsednik Vlade Crne Gore. Predsednik je ili premijer skoro tri decenije njegove karijere i života njegove zemlje. Dok sebe prikazuje kao progresivnog i prozapadnog lidera koji je nedavno pomogao svojoj zemlji u priključenju NATO-u i njenom putu ka pridruženju Evropskoj Uniji, izgradio je jednu od najposvećenijih kleptokratija i rajeva za organizovani kriminal u svetu.

Za svoj posao stvaranja opresivne političke atmosfere i ekonomije koju guše korupcija i pranje novca, OCCRP odaje priznanje Milu Đukanoviću, predsedniku vlade Crne Gore, kao Osobi godine OCCRP-a za njegov posao u promovisanju kriminala, korupcije i necivilnog društva", navodi se u obrazloženju odluke o priznanju Đukanoviću.

Ćalovićeva koja je kandidovala Đukanovića za priznanje, kaže da je nagrada zaslužena.

"Đukanović, poslednji evropski diktator, zarobio je našu zemlju zbog svojih privatnih interesa i pretvorio je u sigurni raj za kriminalce. Dok su se on, njegova porodica i prijatelji obogatili, obični ljudi pate od siromaštva, nepravde i nepoštovanja zakona, a oni koji se usude da govore o korupciji postaju njegove mete."

Svake godine reporteri i partneri OCCRP-a kandiduju i glasaju za Osobu godine. Đukanović je bio prvi u glasanju više od 50 novinara ovog istraživačkog centra medija koji rade u Istočnoj Evropi, na Kavkazu, centralnoj Aziji i Centralnoj Americi. Prethodni dobitnici bili su ruski predsednik Vladimir Putin, azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev i Parlament Rumunije.

Sa malom razlikom, na drugom i trećem mjestu u ovoj anketi završili su supruga i deca azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva i makedonski premijer Nikla Gruevski. Rođaci azerbjedžanskog predsjednika poseduju velike djelove privrede te zemlje i njihove aktivnosti su usmjerene na pljačku privrede na štetu naroda. Makedonski premijer je prisluškivao opozicione partije i novinare, progonio političke protivnike i zataškavao istrage o ubistvima.

Đukanović ima dugu istorija prijateljstva sa osobama iz kruga organizovanog kriminala, uključujući i sebe u koruptivne aktivnosti i podmićivanje birača. Njegove aktivnosti ostavile su Crnu Goru u ogromnim dugovima, pišu Vijesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track