KRIVOKAPIĆ NAPAO MILOVU VLADU: Tražite samo poslušnike, a ne poslanike
Foto: Profimedia

Zakuvavanje u Skupštini Crne Gore

KRIVOKAPIĆ NAPAO MILOVU VLADU: Tražite samo poslušnike, a ne poslanike

Crna Gora -
Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić poručio je da Vlada Crne Gore traži da se u Skupštini ne glasa slobodno, i da Vlada traži poslušnike, a ne poslanike. Krivokapić je poručio da ne može zastava da pokriva krađu, niti da zastava NATO može da pokrije propast ekonomije.

Lider SDP-a je na skupštinskoj raspravi o poverenju Vladi kazao da je sadašnja Crna Gora prodala sve što je prethodna Crna Gora stvorila. On je naveo da Vlada ne razume podelu vlasti, već sanja jedinstvo vlasti.

"Možda budu imali još šest meseci, ali će izgubiti mnogo više nakon toga", naveo je Krivokapić.Krivokapić je naveo da ga prate dve rečenice koje je čuo uoči referenduma, od kojih se jedna odnosi da je Crna Gora mala za demokratiju, a druga poruka da se stvara privatna, a ne nezavisna država.On je poručio da će ostati da brani ono što je stvorio zajedno sa premijerom Đukanovićem "od ovog Mila Đukanovića".

"Ja ću biti poslednji koji ću odustati da branim ono što ste stvorili gospodine Đukanoviću. Kada svi odu ja ću bit tu da branim Vaša dostignuća. Ovoj Crnoj Gori treba ime Mila Đukanovića, ali koji nije ugrožen od Mila Đukanovića. Onog Mila Đukanovića koji je doneo istorijske stvari Crnoj Gori, a koga ugrožava ovaj Milo Đukanović. To je moja državna dužnost, a ne lična. A Vi idete u besmisao", kazao je Krivokapić.Kako je rekao, Ustav poznaje suverenitet građanina, u Crnoj Gori građanin je suveren, a suverenitet ostvaruje svojim glasom na slobodnim izborima ili preko izabranog predstavnika.

„Sve to ova Vlada nije shvatila. Nedavno je američki predsednik rekao da mu je žao što nije suzbio podele u Americi i američkom Kongresu. Ova vlada traži podele u ovom parlamentu, traži da ne glasamo kao slobodni ljudi, traži poslušnike, a ne poslanike, ali to je neznanje koje vodi korupciji“, rekao je Krivokapić.„Ko drži malo do principijelnosti, zna šta je DPS sve glasao sa opozicijom“, rekao je Krivokapić.Kako je rekao, dan nakon što je Ustavni sud poništio odluku o nazivu predmeta, DPS je glasao da se vrati drugi naziv, sa svim busanjem u crnogorstvo, zastavu, himnu.

„Ne može zastava biti pokriće za krađu na izborima. Ne može NATO zastava biti pokriće za raskubanje ekonomije Crne Gore. Kad se neko hvata zastave pod tim nazivom, građani treba da se uhvate za džep i vide šta će im biti oteto iz džepa“.

Ova Vlada, dodao je Krivokapić, kaže da je nasledila nerazvijenu Crnu Goru. „Crnu Goru koja je imala više zaposlenih u privredi nego sad, koja je imala suficit u platnom prometu sa inostranstvom u devizama, a ova ima 15 odsto pokrivenosti“.Krivokapić je rekao da SDP prihvata krivicu. „I danas i sutra i vazda, i pred svakim svakim sudom i ovde i napolju“.

„I to je model budvanskog razvoja Crne Gore, plaže, hoteli, bez industruje, zemlja trećeg sveta. Šeici po obali, a mi po sobama. E to nije Crna Gora SDP-a“, kazao je on.Krivokapić je rekao da SDP niko ne optužuje za korupciju i da nema u izveštajima Evropske komisije da je SDP kupovao glasove, nema u izveštajima bilo koga da SDP ima budvanski model razvoja.SDP se, dodao je, tome raduje.

„Sudu vremena, demokratskih institucija, državi kojoj ćemo štiti nadu, a ne strahove, državi slobodnih ljudi, vladi koja neće namicati glasove bez izbornog legitimiteta i junačiti se namicanjem glasova, i koja korupciju neće napokon iz Budve dovesti u crnogorski parlament i Vladu“, kazao je Krivokapić.Ako u svim institucijama, dodao je, vlada neko sam, ako se sa jednog mesta odlučuje o svemu, to nije demokratija.On će, kako je rekao, biti poslednji koji će odustati da brani ono što je Đukanović stvorio.

„Ali Vi vidite da ne idete u besmisao, da nekog ko Vas je tri godine ubeđivao za ovu zastavu, ne proglašavate četnikom. Idete ispod ukusa i ne priliči Vašim dostignućima“, poručio je Krivokapić.Demokratska partija socijalista (DPS) nema plan B u slučaju izglasavanja nepoverenja Vladi, poručio je lider te stranke i premijer, Milo Đukanović.On je kazao da ne vidi nikakav razlog za zebnju da će se, zavisno od epiloga glasanja, promeniti uslovi političke i bezbednosne stabilnosti u Crnoj Gori.

"Mislim da je Crna Gora i politički, i bezbednosno stabilna, i da to ne može biti dovedeno u pitanje izglasavanjem poverenja ili smenom Vlade", rekao je Đukanović.Komentarišući teze o tome da bi DPS mogao da ima plan B, Đukanović je rekao da to ne postoji."Nemamo plan B. Želimo da proverimo legitimitet Vlade, i da nakon toga nastavimo razgovor sa onima koji su zainteresovani za organizaciju slobodnih parlamentarnih izbora i da stvorimo uslove da se iskaže slobodna volja građana, da se konstituiše kredibilna vlast i da Crna Gora nastavi putem demokratskog razvoja", naveo je Đukanović.

Rasprava u Skupštini počela je obraćanjima Đukanovića i šefa poslaničkog kluba DPS-a Milutina Simovića.Đukanović i Simović su u svojim obraćanjima žestoko napali partnera iz vlasti Socijaldemokratsku partiju. Đukanović je naveo da je kriza u vladajućoj koaliciji kulminirala ocenama da je Vlada tehnička i da je njeno trajanje politički racionalno do trenutka donošenja odluke o pozivu NATO za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Crnom Gorom.

"Ovakvo nekonzistentno funkcionisanje vlasti tolerisao sam samo zarad dobijanja pozivnice za NATO", istakao je Đukanović.Đukanović kaže da ne postoji jasna linija između vlasti i opozicije."Svi su postali vlast- neko regularno principom izbora, neko neregularno. I svi su postali izvršna vlast", istakao je Đukanović.Lider Demosa Miodrag Lekić je poručio da je očekivao da će Đukanović izneti bilanse o radu Vlade, ali da se izlaganje pretvorilo u obračun sa SDP-om.Lekić je kazao da Vlada ne da građanima da sazna stvarnost, već da stvarnost kreira. Podsetio je na slučaj "Limenka" kazavši da 10 miliona evra treba da se plati premijerovom bratu zbog greške resora koji je pod kontrolom premijera.

Predsednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović kazao da dostignuća Vlade u oblasti ekonomije ni u kom slučaju nisu zadovoljavajuća, a ograničeni su i rezultati vladajuće koalicije u oblasti vladavine prava."Oni što je najvažnije, idući u susret parlamentarnim izborima, je izborni proces", rekao je Pajović dodajući da se o izbornim nepravilnostima danas govori zahvaljujući Pozitivnoj.

Prema njegovim rečima, Pozitivna je ponudila rešenje. "U sredu će Vlada dobiti ili neće dobiti poverenje, nakon čega slede tri moguća scenarija. Prvi scenario je da nam slede izbori za 90 dana, sa sve postojećom strukturom koja je danas na vlasti".Druga opcija je, kako je naveo, parcijalna prelazna vlada. "Pozitivna se ne zalaže za parcijalno rešenje, ne mislimo da podele ne rešava ako 50 odsto Crne Gore pobedi 50 odsto druge Crne Gore", pojasnio je Pajović.On je naglasio da je jedino moguće rešenje učešće svih, i dodao da predlog Pozitivne najviše ide u prilog "onih koji su danas ispred Skupštine".Pajović je naglasio da Plan pozitivne nije ucena, nego ponuda da se prevaziđe evidentna politička kriza u Crnoj Gori.

"Scenario koji sam pomenuo sadrži u sebi sve ono što je parlamentarna opozicija tražila. I ovo nije moguće realizovati ukoliko nemamo dobru volju onih koji čine Vladi, i ja sam toga apsolutno svestan", naveo je Pajović.On je poručio da Pozitivna nema nameru da se svrstava ni na čiju stranu.Šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović je kazao da je Vlada loše završila rad i da nema legitimitet bez obzira na rezultat glasanja.

"Razlozi zbog kojih smo glasali protiv izbora Vlade u decembru 2012. godine ostali su, a pojavili su se i neki novi", kazao je on.Damjanović je rekao da je idealno vreme da se formira tehnička vlada i pripremi ambijent da bi se, posle slobodnih i fer izbora, formirala demokraska vlada.

(Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track