UPRKOS ULASKU U NATO: Crna Gora izgubila samo 7 odsto ruskih turista
Foto: Profimedia

Turizam

UPRKOS ULASKU U NATO: Crna Gora izgubila samo 7 odsto ruskih turista

Crna Gora -
Pad broja ruskih turista koji su putovali u inostranstvo tokom prošle godine bio je rekordan za poslednjih 18. godina, a od evropskih država najstabiliju poziciju po njihovim posetama zadržala je Crna Gora, izjavila je portparolka Ruskog saveza turističke industrije Irina Tjurina.

Putovanja ruskih turista u inostranstvo su tokom prošle godine opala za 31,3 odsto, što je najveći pad posle krizne 1998. godine, rekla je Tjurina Interfaksu.

Te godine pad je iznosio 24,4 odsto, dodala je ona, navodeći da se poziva na zvaničnu statistiku.

"Od početka 90-ih godina, broj odmora u inostranstvu stalno je bio u porastu, a 2015. je naglo pao. Taj pad je naterao turističke kompanije da značajno smanje obim poslova", rekla je ona. Prema njenim rečima, Turska i Egipat, koji su "zatvoreni" za Ruse, u novembru prošle godine, očuvali su prve pozicije u spisku najpopularnijih zemalja za odmor. Turska je izgubila samo 19 odsto, a Egipat 28 odsto.

"U Evropi najstabilniju poziciju ima Crna Gora, koja je izgubila svega sedam odsto ruskih turista. Moguće je da joj pomaže to što jedina ima bezvizni režim za gradjane Rusije u Sredozemnom regionu", kazala je Tjurina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track