NOVI ŠAMAR MILU Karasik: Senat treba da očisti Crnu Goru od Đukanovića pre nego je primi u NATO!
Foto: Printscreen I Beta AP

proglasio crnogorskog premijera za najkorumpiranijeg lidera

NOVI ŠAMAR MILU Karasik: Senat treba da očisti Crnu Goru od Đukanovića pre nego je primi u NATO!

Crna Gora -

Pre nego što se Crna Gora pridruži NATO, američki Senat bi trebalo da podršku članstvu uslovi odlaskom premiera Mila Đukanovića sa vlasti i obuzdavanjem korupcije, poručuje Teodor Karasik, stručnjak za nacionalnu bezbednost, specijalizovan za Evropu i Bliski istok

On je analizirao primer Crne Gore iz ugla politike republikanskog kandidata za predsjednika SAD Donalda Trampa.

“Prijem Crne Gore razdražuje Rusiju, a to je nešto što Donald Tramp neće da dozvoli. Štaviše, kao mala i prilično siromašna država, njen ekonomski doprinos evropskoj bezbednosti je minimalan”, napisao je u autorskom tekstu za vašingtonski list “The Hill”.

Karasik navodi da će naslednik Baraka Obame morati da se bavi ovim problemom.

“Predsedništvo Hilari Klinton bi verovatno bilo popustljivo prema kriminalcu Đukanoviću, dok bi Trampova administracija mogla prosto da ukloni Crnu Goru sa rasporeda NATO, kako ne bi nepotrebno ljutili Kremlj”, ocenio je Karasik.

Navodna korumpiranost Đukanovića bi pojačala kritičan pristup Trampa prema NATO članstvu za Crnu Goru i ojačala njegove pozive za ponovno razmatranje ciljeva, misija i podela tereta u NATO, piše on. Autor ističe da je korupcija u Vladi prisutna na najvišim nivoima.

“Đukanović, poznat kao 'otac crnogorske nacije', jedan je od najkorumpiranijih lidera u svetu. Đukanović i njegova porodica tretiraju Crnu Goru kao privatno zemljište gde pohlepa i nasilje idu ruku pod ruku”, ocenio je Karasik, dodavši da on kontroliše nekretnine i akcije kompanija vredne najmanje 14,7 miliona dolara.

U članku “Senat da reši NATO-ov problem Crne Gore” pominje se veza Đukanovića sa napadima na medije, švercom cigareta, umešanost njegove porodice u aferu Telekom i sumnjive poslove Prve banke.

“Senat mora da razotkrije Đukanovićev režim, time uslovljavajući njegov odlazak kao uslov bez kojeg Crna Gora neće biti članica NATO”, poručio je Karasik.

Dodao je da se Đukanović bogati dok širi toksično okruženje neophodno za širenje organizovanog kriminala i korupcije.

“Vreme je da Senat očisti Crnu Goru pre nego što uđe u NATO”, zaključio je on.

(vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track