DIKIĆ SASLUŠAN U PODGORICI: Inspektor mi zapretio da će me zalepiti, dok sam bio vezan!
Foto: Dado Đilas

Istraga posle izbora u Crnoj Gori

DIKIĆ SASLUŠAN U PODGORICI: Inspektor mi zapretio da će me zalepiti, dok sam bio vezan!

Crna Gora -

Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić nema primedbi na postupanje uniformisane policije i zatvorske policije u Crnoj Gori.

Uhapšeni je to kazao u razgovoru sa predsednikom Saveta za građansku kontrolu rada CG policije Aleksandrom Sašom Zekovićem Kako se navodi u izvještaju Zekovića, Dikić stiče da su zatvorski policajci profesionalni "za razliku od policije u civilu", prenose podgoričke Vijesti.

"Pojasnio je da mu je prilikom lišavanja slobode, pošto je vezan, službenik u civilu, oko 52-3 godine, sede kose, visine 1,85/-90, navodno više puta rekao “Hoćeš li da te zalepim”. Kaže da mu nisu saopštena prava i da zato nije potpisao dokument koji se na to odnosi. Imao je primedbe na sadržaj zapisnika oduzetih predmeta i stvari ali ih, na interesovanje Savjeta, nije uneo u isti već je čak, i pored navodnih primedbi, isti potpisao. Imao je primedbu oko ključeva i telefona koji su mu kako kaže podmetnuti od strane policijskog saradnika. Taj telefon je, prema navodima, dobio ispred podgoričkog Delta sitija neposredno pred hapšenje a ključeve je u auto ubacio policijski saradnik prilikom napuštanja motornog vozila nakog čega je usledilo momentalno hapšenje", navodi se u izveštaju.

“Poziv da popijemo rakiju u kuću nisam prihvatio i tako verovatno izbegao mogućnost da budem uhapšen u objektu u kojem je dopremljeno oružje”, dodao je Dikić.Ističe da je od prvog trenutka insistirao da se uradi detaljan telefonski listing i da mu se omogući poligrafsko testiranje.

"Dikić ističe da je protiv četničkih grupacija a “kamoli da se dovodi u vezu sa njima”. Naglašava da je aktivan u Patriotskom pokretu Srbije i da se ne oseća bezbedno te da mu sigurnost može biti ugrožena zbog njegovog ranijeg rada protiv albanskih terorista. Dodatno, tvrdi da mu se u istražnom zatvoru ne mogu osigurati uslovi adekvatni njegovom zdravstvenom stanju. Predstavniku Saveta je saopštio da je osoba sa invaliditetom i da boluje od karcinoma".

Dikića tužilaštvo sumnjiči da je sa Aleksandrom Sinđelićem vođa kriminalne grupe, koja je pripremala terorističke napade na institucije, ubijanje civila i hapšenje premijera Mila Đukanovića. Sinđelić je izbegao hapšenje i policija za njim traga. Tužilaštvo je nakon saslušanja odredilo zadržavanje do 72 sata za 14 uhapšenih, a šestoro je pušeno nakon saslušanja. Iz tužilaštva su saopštili da sumnjiče uhapšene da su početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirali kriminalnu organizaciju, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori."

"Sumnja se da je plan ove organizacije bio da, navodno, u vreme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namerom da proglase izbornu pobedu određenih političkih partija", piše u saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva.Dikić je stari poznanik sa direktorom crnogorske policije Slavkom Stojanovićem. Njihove veze datiraju iz 2010. godine kada je Dikić bio njihov gost u Podgorici i kada je uručio diplome službenicima Posebne jedinice policije. Sve to objavljeno je u zvaničnom listu MUP-a CG u Policijskom glasniku 1. januara te godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track