ALARM NA MARJANU: Cela šuma se suši, niko ne zna zašto
Foto: Profimedia

Misterija

ALARM NA MARJANU: Cela šuma se suši, niko ne zna zašto

Hrvatska -

U avgustu je primećeno kako se suše stabla alepskog bora na splitskom Marjanu. Reč je o većem broju stabala od uobičajenog.

Već ih je 150 oguljeno, preostalo ih je zasad još toliko. Zahvaćena su stabla na severnoj strani, od Lubinskog porta prema gradu. Bolesna stabla lako se uoče jer više nisu zelene boje.Uprava Park šume Marjan odmah je preduzela sve propisne mere i radnje. U kontaktu su s Hrvatskim šumarskim institutom iz Jastrebarskog, ali uzrok sušenja još nije poznat.

"Prošle godine smo uspostavili smo saradnju s Hrvatskim šumarskim institutom na projektu praćenja parazita i prenosnika buba. U maju su na dva mesta postavljene lovke da se utvrdi njihova prisutnost. Kada smo primetili da se stabla suše, odmah smo kontaktirali Institut. Početkom septembra uzeli su prve uzorke za analizu. Prema prvom izveštaju, parazita nema, stoga je možda reč o fiziološkom starenju stabala. Još ne znamo zašto se šuma suši. Uzeće se još jedan uzorak pa ćemo videti", kazao je direktot Park šume Marjan Robert Koharević.

ALARMANTNO UPOZORENJE: U Austriji je sve manje zelenih površina, dnevno nestane 30 fudbalskih terenaNematode ili valjkasti crvi još nisu zabeleženi u Hrvatskoj, ali u Portugalu su napravili veliku štetu. Marjan je izrazito ugrožen jer se radi o monokulturi alepskog bora, a upravo njega napada nematoda.

"Ti paraziti mogu doći paletama ili drvenom građom. Ne zanimaju ih pojedinačna stabla u urbanim kvartovima Splita, već mesto na kojem mogu naći obilje hrane, a to je upravo Marjan. Pogoduje im i mediteranska klima", kaže Koharević.

Radnici Park šume Marjan pomno će pratiti situaciju, nadaju se najboljem.

"Čim zahladi, sušenje bi trebalo da prestane. Moguće je da je reč o fiziološkom odumiranju borova. Šuma je stara više od 90 godina, stabla su kao i ljudi, pamte sve kroz što su prošli. Imali smo prošlih godina i velike hladnoće i visoke temperature, a ove godine nijedno stablo nije puklo zbog visoke temperature, što je inače karakteristično za borove", kaže Koharević.

via GIPHY

(VIDEO) MITSKA PRAŠUMA: Ovih 10 tajni o Amazoniji sigurno niste znali... Neverovatno!

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track