CRNOGORSKA VLADA SE ODREKLA NJEGOŠA ZBOG BOŠNJAKA: Obrazloženje je sramno!
Foto: Wikipedia

Povučen predlog

CRNOGORSKA VLADA SE ODREKLA NJEGOŠA ZBOG BOŠNJAKA: Obrazloženje je sramno!

Crna Gora -

Crnogorska vlada povukla je danas iz skupštinske procedure predlog da dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša bude proglašen državnim praznikom.

Vlada do sada nije obrazložila razloge povlačenja izmena Zakona o državnim praznicima kojima je predviđeno da se 13. novembar, dan rođenja Njegoša, proglasi državnim praznikom.

Njegoš je bio vladar Crne Gore sredinom 19. veka i književnik. U predlogu za slavljenje Njegoševog rođenja kao državnog praznika vlada je obrazložila da je Njegoš "reformatorskim i vizionarskim duhom uspeo da svoj narod izvede iz mraka Srednjeg veka i uspostavi temelje moderne crnogorske države".

"Njegov književni opus je i nakon skoro dva veka podjednako aktuelan i to ne samo u Crnoj Gori, već i među evropskim i drugim narodima u svetu, jednako doživljen, intrigantan i, poput retkih velikana književnosti, nikada do kraja pročitan i uvek izazovan za nova čitanja, za nove generacije, za sva vremena", navodi se u obrazloženju povučenog zakona.

Protiv proglašenja dana njegovog rođenja državnim praznikom od ranije je Bošnjačka stranka (BS), članica crnogorske vladajuće koalicije.

BS ocenjuje da su neke ideje njegovog dela "Gorski vijenac", u svojoj doslovnoj interpretaciji, bile "idejni koncept i opravdanje izvođačima zločina i genocida nad islamskim stanovništvom u 19. i 20. veku u Crnoj Gori i okruženju".

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja