IZETBEGOVIĆ: 2016. obeležena negativnim trendovima!
Foto: Printscreen Youtube

IZETBEGOVIĆ: 2016. obeležena negativnim trendovima!

Bosna i Hercegovina -

Bošnjački član Predsedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da je 2016. u Bosni i Hercegovini obeležena negativnim trendovima, a da je najpozitivnija stvar koja se desila iskorak zemlje na evropskom putu.

"U februaru je predata aplikacija za članstvo u EU, koju smo u sledećih pola godine učinili kredibilnom i ozbiljnom. Komesar Johanes Han je 9. decembra predao upitnik, čime je BiH pokrenuta iz integracijskog zastoja, koji je trajao osam godina", kazao je Izetbegović na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao da je BiH usvojila i strateški dokument, koji predviđa očuvanje i modernizaciju Oružanih snaga BiH prema NATO standardima, kao i povećanje njene vatrene moći.

DODIK: Tužilaštvo i Sud BiH služe Izetbegoviću za likvidaciju neistomišljenika!

"Očekujemo da će implementacija ovih dokumenata približiti BiH ka NATO… Potpuna integracije u EU i NATO je najbolji način za postizanje bezbednosti i prosperiteta BiH. To je najefikasnije sredstvo za transformaciju našeg društva, za ekonomski i društveni razvoj", ocenio je Izetbegović.

Navodeći da BiH može biti spona Istoka i Zapada, on je istakao da otvorenom politikom BiH traži “otvorena vrata svuda u svetu”.

IZETBEGOVIĆ ODGOVORIO KOLINDI: Pričaš o ekstremizmu, a u Hrvatskoj buja ustaštvo

Bošnjački član Predsedništva BiH je, međutim, dodao da su u ovoj godini negativni trendovi “dobili zamah”, dodavši da je "izuzetak ekstremizam koji jenjava, jer nije zabeležen nijedan ekces niti odlazak BiH građana na strana ratišta".

"Ovaj period su obeležili potezi rukovodstva entiteta Republika Srpska i predsednika tog entiteta Milorada Dodika, koji je prešao crvenu liniju. Dodik nacionalizmom pokušava odvući pažnju od teškog stanja u Republici Srpskoj i problema koji sve više pogađaju građane RS", kazao je Izetbegović.

DODIK O DANU SRPSKE: Proslava 9. januara na najvišem nivou, već pišemo pozivnice

Prema njegovim rečima, postoji niz primera da Dodik i rukovodstvo RS diskriminišu Bošnjake u RS i podrivaju ustavnost BiH.

Izetbegović je naveo da u RS postoje brojne afere i korupcija, da vlast tog entiteta BiH ima negativan stav prema pravosuđu u BiH, te da RS nije priznala rezultate popisa u BiH.

IZETBEGOVIĆ: Ne želim da se optužnice za ratne zločine koriste u političke svrhe!

"Dodik i (član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan) Čović su najavili zajedničku inicijativu o Ustavnom sudu BiH (o eliminisanju stranih sudija), a sasvim je jasno da za cilj ima uklanjanje prepreka za cilj SNSD-a 2018. godine, a to je raspisivanje referenduma za otcepljenje RS iz BiH", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini bilo je različitih izjava zvaničnika Srbije i Hrvatske, koje su "potvrdile da ima onih koji veruju da su svi narodi ravnopravni na Balkanu, ali da je njihov najravnopravniji".

USVOJEN ZAHTEV IZETBEGOVIĆA: Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma u RS

Izetbegović je još ocenio da situacija u BiH i dalje zavisi od delovanja međunarodne zajednice.

Upitan da prokomentariše kakvo je njegovo mišljenje o Fikretu Abdiću Babi, koji je na oktobarskim izborima pobedio za načelnika Velike Kladuše i koji danas promoviše knjigu "Od idola do ratnog zločinca i natrag", bošnjački član Predsedništva BiH je odgovorio.

DODIK: Bakire Srbine, ne beži od svog porekla!

"On je ono što je uvek bio i ono za šta je presuđen - najveći izdajnik bošnjačkog naroda i ratni zločinac", zaključio je Izetbegović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track