Najnovije vesti

CRNA GORA SE SPREMA ZA NATO: Podgorica primila paket Ciljevi sposobnosti
Foto: Profimedia

Ministarstvo odbrane CG

CRNA GORA SE SPREMA ZA NATO: Podgorica primila paket Ciljevi sposobnosti

Crna Gora

Kao buduća članica NATO, Crna Gora je prvi put primila paket "Ciljeva sposobnosti".

U cilju usaglašavanja paketa, u poseti crnogorskom Ministarstvu odbrane danas je boravila delegacija NATO-a, na čelu sa brigadnim generalom Patrikom de Gramontom, zamenikom načelnika Štaba u Komandi za transformacije NATO (ACT).

FORBS PROTIV ŽURBE SENATA DA PRIMI PODGORICU U NATO Najveći kompliment za Crnu Goru je da je nebitna

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković sastao se sa brigadnim generalom de Gramontom i Polom Saveroom, direktorom za planiranje snaga.

SEKRETAR SB RUSIJE: NATO pokušava da uvuče u Alijansu Crnu Goru, Makedoniju i BiH

General de Gramont istakao je značajan napredak koji je Crna Gora ostvarila u reformi odbrane, kao i doprinos NATO vođenim operacijama što će, kako je istakao, omogućiti uspešno preuzimanje obaveza iz punopravnog članstva.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ministar Bošković potvrdio je posvećenost Crne Gore daljem razvoju sposobnosti, u cilju daljeg doprinosa naporima Alijanse u okviru kolektivne odbrane i očuvanja mira u svetu, te izrazio zahvalnost na dosadašnjoj podršci Alijanse Crnoj Gori.

POSLEDNJI DANI OBAMINE VLADAVINE: Senatski odbor jednoglasno podržao članstvo Crne Gore u NATO

Delegacija NATO-a, koju čini 16 predstavnika, obavila je ekspertske razgovore sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, na čelu sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane Ivanom Mašulovićem. Tom prilikom razgovarano je o vojnim sposobnostima Crne Gore, o doprinosu ukupnim sposobnostima Alijanse u domenu kolektivne odbrane, te učešću u međunarodnim operacijama. Takođe, razgovarano je i o civilnim sposobnostima za učešće u misijama stabilizacije i rekonstrukcije u postkonfliktnim područjima.

LAVROV: Crnu Goru pokušavaju da uvuku u NATO pre no što Obama ode

Konsultacijama o usaglašavanju paketa Ciljeva sposobnosti za Crnu Goru prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

SUSEDI OSTAJU PRED VRATIMA ALIJANSE? Tramp blokirao ulazak Crne Gore u NATO!

Ciljevi sposobnosti predstavljaju potrebe država članica NATO za razvoj snaga i vojnih sposobnosti u okviru procesa planiranja odbrane. Zaključeno je da Crna Gora, u pogledu dostignutog nivoa interoperabilnosti, spremno dočekuje predstojeće punopravno članstvo u NATO.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...